Nem elég a 6 év, szigorúbb büntetést kérnek a gyilkos Juraj Hossúra

2019. május 24. - 13:54 | Belföld

A Főügyészség meghagyta a pozsonyi kerületi ügyésznek, hogy nyújtson be fellebbezést a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolása ügyében, amiatt, mert az elkövető aránylag enyhe büntetést kapott.

Nem elég a 6 év, szigorúbb büntetést kérnek a gyilkos Juraj Hossúra
Fotó: tasr

Mint ismeretes, a Pozsony I-es számú járásbíróságának bírói tanácsa május 14-én hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Juraj Hossút, aki ellen a Fülöp-szigeteki személy meggyilkolása miatt emeltek vádat. Hossúnak a büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

Az ítélethirdetést megelőzően a vádlott beismerte bűnösségét. Emiatt a bíróság nem folytatta a bizonyítási eljárást a bűncselekménnyel összefüggésben.

A bíróság azért enyhítette rendkívüli mértékben a büntetést, mert egy szakértői vélemény szerint a vádlott a tettét a csökkent beszámíthatóság állapotában követte el. A bíróság továbbá figyelembe vette azt is, hogy a vádlott beismerte bűnösségét, és már a per kezdetén kijelentette, hogy megbánta a tettét.

Az ilyen típusú bűncselekmények esetében a kiszabható büntetés alsó határa hét év. Az ítélet nem jogerős, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze, a védőügyvéd és a vádlott a törvény által előírt határidőn belül fellebbezhetett.

A Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Hossu május 26-án hajnalban megtámadta Fülöp-szigeteki Henry Acordát Pozsony belvárosában. Henry néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A rendőrség gyilkosság ügyében indított eljárást. A Pozsonyi Járási Bíróság bírója elrendelte Juraj Hossu előzetes letartóztatását. Az indoklás szerint okkal feltételezhető, hogy a gyanúsított további bűncselekményeket követne el.

„Aznap volt egy céges akciónk, ezért hamarabb hazamentem a munkából, majd kora este mentem az eseményre. A hotelben söröztünk a kollégákkal és a felettesekkel, majd mentem a városba, hogy iszok még néhány korsó sört” – vallotta Hossu a bíróságon.

tasr