Országos tesztelés: Mi a teendő, ha pozitív lesz a teszt eredménye?

2020. október 29. - 14:16 | Belföld

Szlovákia lakosságának országos tesztelésének első fázisára október 31. és november 1. (szombat és vasárnap) között kerül sor. 

Országos tesztelés: Mi a teendő, ha pozitív lesz a teszt eredménye?
Fotó: TASR - illusztráció

Az országos tesztelés segít feltárni a rejtett koronavírus-gócpontokat, és fékezheti a vírus terjedését. Ezáltal orvosaink időt és teret nyernek a betegek megfelelő ellátására. A tesztelésen való részvétel nem csak saját állapotunk felmérését teszi lehetővé, de segítségével szeretteinket és a környezetünkben élőket is megóvhatjuk a fertőzéstől - olvasható a korona.gov.sk oldalon.

A tesztelés menetéről és részleteiről ITT és ITT írtunk korábban.

A miniszérium weboldalán megtalálható információk alapján mutatjuk, mi a teendő, amennyiben negatív vagy pozitív teszteredményt kapunk:

 • Negatív eredmény: Ajánlott hét nap múlva ismételten részt venni az országos tesztelés második fázisán (amennyiben megtartják), mivel olyan stádiumban lehet, amikor még nem fertőz, ebben az esetben pedig negatív eredményt kaphat. Javasolt emellett továbbra is csökkenteni a mobilitást, és minden járványügyi intézkedést betartani, fokozottan ügyelni a távolságtartásra, viselni a szájmaszkot és rendszeresen kezet mosni, illetve fertőtleníteni.
 • Pozitív eredmény:
 1. Az eredmény kézhezvétele után minél előbb vonuljon 10 napos házi karanténba. Akik nem szeretnék otthon tölteni a karantén idejét, lehetőségük lesz azt egy erre a célra átalakított szálláshelyen eltölteni.
 2. A teszteredményről telefonon, e-mailben vagy SMS-ben tájékoztassa körzeti orvosát (gyermekek esetében a gyermekorvost).
 3. A teszteredményről tájékoztasson mindenkit, akivel az előző két nap közelebbi kapcsolatba került. Kérje meg őket, hogy szintén vegyenek részt az országos tesztelésen, vagy jelentkezzenek tesztelésre a korona.gov.sk oldalon keresztül. Rájuk szintén vonatkozik a kötelező 10 napos karantén egészen addig, míg negatív teszteredményt nem tudnak felmutatni. A 10 napos karantén tehát azokra is vonatkozik, akik a pozitívan tesztelt személlyel egy háztartásban élnek.
 4. Naponta figyelje, vannak-e a koronavírusra jellemző tünetei (legalább egy tünet a felsoroltak közül: köhögés, légszomj, láz, szag- és ízérzékelés elvesztése), mérje és jegyezze fel naponta a testhőmérsékletét.
 5. Amennyiben a felsorolt tünetek valamelyikét érzékeli magán, telefonon vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy a területileg illetékes regionális közegészségügyi hivatallal. Ezt követően az ő utasításaik szerint kell eljárnia.
 6. Tartsa be a szigorú kézhigiénés előírásokat, és viseljen szájmaszkot (közös háztartás esetén lehetőség szerint tartson távolságot a többiektől, tartózkodjon külön szobában, a fürdőszobát a többiektől elkülönítve használja, használjon külön étkészletet, tányért, poharat stb., rendszeresen szellőztessen és fertőtlenítse a közös helyiségeket).
 7. A háztartás tagjain kívül ne találkozzon más személyekkel.
 8. Ne utazzon sehova.
 9. Lakóhelyén, illetve a karantén helyszínén ne fogadjon látogatót.
 10. A karantént 10 nap után lehet elhagyni, feltéve, hogy az utolsó 3 napon nem volt klinikai tünete vagy nem került kapcsolatba koronavírusos beteggel vagy pozitív teszteredménnyel rendelkező személlyel. Az izoláció befejezéséhez nem szükséges negatív teszteredmény. Több esetben előfordul, hogy a pozitív teszteredmény még fennáll, de a vírus ennyi idő elteltével már nem képes emberről emberre átterjedni, az adott személy tehát már nem fertőz.

(fl/korona.gov.sk)