Pártja a kormány része, ettől még Andrej Kiska exállamfőt adócsalás miatt bíróság elé állíthatják 

2022. január 18. - 15:59 | Belföld

Andrej Kiska exállamfőt az fenyegeti, hogy vádlottként a bíróság elé kerül. A volt szlovák elnököt már több mint két éve gyanúsították meg folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettének ügyében.

Pártja a kormány része, ettől még Andrej Kiska exállamfőt adócsalás miatt bíróság elé állíthatják 
Facebook

Kiska esete 2013-ra nyúlik vissza, amikor még a KTAG nevezetű társaság egyik ügyvezetőjeként dolgozott. A rendőrség részéről a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója a közelmúltban zárta le az ügyet. Az erről szóló hivatalos irat január 13-án került az eperjesi kerületi ügyészség asztalára, amit az állami szerv illetékese a Hospodárske noviny lapnak megerősített. Most a kérdéssel foglalkozó ügyész vizsgálja az anyagot, és aztán eldönti, mi lesz a következő lépés. Ha elfogadja a nyomozó álláspontját, Kiska nem ússza meg a bírósági eljárást.

Kiska cége kapcsán azért indult nyomozás, mert 2014-ben az elnöki kampányára fordított összeget a cég leírta az adóalapjából, pedig a KTAG társaságnak nem volt köze a népszerűsítési hadjárathoz. A rendőrség szerint ezzel az államot 156 ezer eurós kár érte. Az ügy érdekessége, hogy

az esettel foglalkozó ügyészről Kiska tavaly nyáron azt jegyezte meg, hogy nem bízik benne, ahogyan a NAKA nyomozójában sem. Emiatt mindkét szervnél kezdeményezte, hogy az ügyben eljáró tisztviselőket cseréljék le.

Ennek oka meg az volt, hogy az exelnök azt gyanította, az egész eljárás Robert Fico irányítása alapján folyik ellene. Meggyanúsítását "mocskos politikai kampány" részének tartotta, és azt feltételezte, hogy az országot korábban uraló maffia politikailag zsarolja. Szerinte Fico fenyegetett ezzel, mikor visszautasította az alkotmánybírói kinevezését, és ezt akkor jelezte is a rendőrségnek. Az előző kormány legalább három korábbi tisztségviselője állította vallomásában, hogy 2017 őszén olyan találkozókra került sor, ahol megtervezték a Kiska elleni eljárást. Aztán a rendőrség 2019 decemberében meggyanúsította a politikust, akinek fél évvel korábban, 2019 júniusában járt le az elnöki megbízatása.

Kiska kérelmének a hatóságok nem tettek eleget, mert azt indokolatlannak találták, ezért az az ügyész foglalkozik az esettel, aki korábban is. A rendőrséggel kicsit más a helyzet, mert azt a zsarut, aki két éve meggyanúsította Kiskát, időközben előléptették. Ő lett a kassai bűnügyisek vezetője, miután Hamran István országos rendőrfőkapitány új embereket ültetett vezetői pozíciókba.

Kiska ügyvédje, Peter Kubina úgy véli, védence nem követett el bűncselekményt, ezért az eljárást le kellene állítani. Ha nem így történne, komolyan készülnek a bírósági tárgyalásra. "Legalább a nyilvánosság a saját szemével megbizonyosodhat arról, hogy mennyire alaptalan ez az eljárás" - véli Kubina. Szerinte

a bűnbánók egész sora - beleértve Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetőjét, Bernard Slobodníkot, a rendőrség pénzügyi egységének korábbi vezetőjét, valamint František Imreczét, az adóhatósági exfőnököt - vallomásukban mind beszéltek arról, hogyan épült fel a Norbert Bödör és Tibor Gašpar által irányított bűnszervezet a rendőrségen belül. Ez a maffiaszerűen működő titkos szervezet igyekezett lejáratni a Smer ellenfeleit, köztük Kiskát is.

A korábbi köztársasági elnök az államfői mandátuma lejárta után megalapította a Za ľudí pártot, amelyik 5,7 százalékkal éppen csak bejutott a parlamentbe, ahol aztán három másik párttal összefogva kormánypozícióhoz jutott. Pár hónappal a váalsztásokat követően Kiska egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette a politikai életből való visszavonulását.

(A hnonline.sk cikke alapján)

Címkék: Andrej Kiska, KTAG