Raši: Egyelőre nincs okunk arra, hogy ne higgyünk Žigának

2020. december 17. - 11:57 | Belföld

A Hlas-SD két alelnöke, Richard Raši és Denisa Saková egyelőre nem tudták megerősíteni a médiában megjelent információkat, miszerint a NAKA eljárást indított a párt egyik képviselője, Peter Žiga egykori smeres gazdasági miniszter ellen.

Raši: Egyelőre nincs okunk arra, hogy ne higgyünk Žigának
Richard Raši (Fotó: TASR)

Raši közölte, csak a médiából értesült Žiga ügyéről, ő azonban korábban tagadta az ellene felhozott vádakat, ezért, mint mondta, nincs oka nem hinni neki.

„Megismétlem Peter Žiga állásfoglalását, amelyben azt állítja, hogy a médiában megjelent információk nem a valóságot tükrözik. Kizárta, hogy történt volna ilyen eset” – közölte Raši a csütörtöki sajtótájékoztatón, majd hozzátette, az egykori gazdasági miniszter már jelezte neki, hogy várja, mikor hívják be, hogy vallomást tehessen.

Raši szerint az eljárás valószínűleg az egyik gyanúsított vallomásán alapszik, aki enyhébb büntetést akar.

Saková hozzátette, nem tud róla, hogy Žiga már beszélt a párt elnökével, Peter Pellegrinivel az állítólagos kenőpénzek ügyéről.

Az Aktuality.sk csütörtökön délelőtt közölte, hogy a Peter Pellegrini új pártjához átigazolt egykori smeres gazdasági miniszter, Peter Žiga ellen eljárást indított a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

Žiga neve az utóbbi időben felmerült a Tisztítótűz (Očistec), valamint a Júdás fedőnevű rendőrségi akciók kapcsán.

A Denník N korábban arról írt, hogy Žiga még 2016-ban megkérte Norbert Bödör nyitrai vállalkozót, hogy adjon át 50 ezer euró kenőpénzt Bernard Slobodníknak, a Pénzügyőrség Nemzeti Egysége akkori igazgatójának. Erről maga Slobodník beszélt a kihallgatásakor. A cél az volt, hogy elérjék, a nyomozók ne vizsgáljanak ki egy csalási ügyet, amelyben Žiga unokaöccsének cége volt érintett.

Žiga azonban december elején reagált a médiában megjelent információkra és mindent tagadott. Elmondta, soha nem befolyásolta semmilyen nyomozás folyamatát, sem a saját, sem valamelyik rokona érdekében. Az újságíroknak kijelentette, készen áll vallomást tenni a rendőrségen, amennyiben erre szükség lesz. Hangsúlyozta, semmilyen pénzt nem adott Norbert Bödörnek, majd hozzátette, unokatestvére ügyét csak érintőlegesen ismeri, és arra sem kérdezett rá, hogy miért állították le.


(TASR/para)