Részlet a Ficóékról szóló videóból – ilyen instrukciókkal látták el a kihallgatásra váró Kaliňákot

2021. október 26. - 08:46 | Belföld

Az Aktuality.sk nyilvánosságra hozta az írott változatát annak a videófelvételnek, amelyben Marek Para ügyvéd és az egykori országos rendőrfőnök fia, Pavol Gašpar instrukciókat ad Robert Kaliňák egykori belügyminiszternek azzal kapcsolatban, hogy mit mondjon majd a kihallgatásán.

Részlet a Ficóékról szóló videóból – ilyen instrukciókkal látták el a kihallgatásra váró Kaliňákot
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

A felvétel első felében Kaliňákot arra készítették fel, hogy a NAKA nyomozói kérdezni fogják majd őt Ľudovít Makó, a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) bűnügyi hivatalának egykori vezetőjének jelöléséről.

„Itt ezt a verziót kellene használnunk. A lehető legjobb forgatókönyv pedig, amivel az egészet le lehetne verni, ha azzal lenne előállva, hogy Imrecze jelölését ott... akkor távozott, hogy hívták? Az a Luterán? Jožo Luterán lemondott róla, szóval a pozíció szabad volt”

– magyarázta Gašpar Kaliňáknak, mit is mondjon a kihallgatásán.

Tanácsolta neki, hogy a kihallgatáson mondja azt: ő választotta Makót.

„Szóval nem, hogy Makót akartad, hanem, hogy ezt a helyet be kell tölteni, és neked Makót javasolták, mi nem tudjuk, hogy ki által. Ma azt a legjobb mondani, hogy Lučanský volt az, aki már nem cáfolja és nem is erősíti meg.”

A volt belügyminiszter a találkozón egyebek mellett ezt mondta Makóról:

„Tudom, hogy Tibor utálta őt és minden posztra nyomult. Nem tudom, ki mindenkit kerülgetett. Nem tudom, hol mindenhol volt, de aztán felkapták a nevét. Én nem ismertem. Objektíven nem ismertem őt. Ő kéredzkedett oda, erről meg vagyok győződve. Ha ez Noron keresztül ment volna, akkor a seggéből lógott volna ki”

– mondta a felvételen Kaliňák.

Az egykori belügyminiszter felvázolta a saját verzióját is, hogy mit mond arról, hogyan néz ki egy politikai jelölés egy nem betöltött funkcióra.

„Átveszi a kormányt, ahol 1500 pozíció van, amit be kell tölteni a politika realizálásához. Standard szokás, hogy ha találkoznak a minisztériumok vezetői, akkor mindenki mindenkihez beszél. Biztos vagyok benne, hogy Tibornak legalább öt embert mutattam be, akiket nem ismertem én sem, Tibor sem, és csupán azt hallottam, hogy fasza gyerekek a környékről. Tiszteletben tartva Tibor elvette az önéletrajzát és megnézte”

– mondta Kaliňák.

A rendőrség a Miroslav Bödör hétvégi házában elhelyezett kamerával rögzítette a találkozásokat, amelyeken Robert Fico, Robert Kaliňák és Tibor Gašpar fia, Pavol Gašpar, valamint az egykori országos rendőrfőkapitány ügyvédje, Marek Para vett részt. A felvétel a Tisztítótűz fedőnevű rendőrségi akcióval függ össze.

A Tisztítótűz az az eset, ahol a zsaruk maffiahálózata, az exfőzsaruval, meg Norbert Bödör oligarchával az élen a Smer pártot szolgálhatta úgy, hogy az akkori ellenzéki politikusok - például a mostani pénzügyminiszter, Igor Matovič, vagy Andrej Kiska korábbi államfő - után nyomoztak illegálisan. A befolyásos személyekből álló kupaktanács legalább 2012-től működött, és arra törekedtek, hogy a politikai küzdelem során olyan előnyöket biztosítsanak maguknak, amelyek bebetonozzák a hatalmukat. A felmerült gyanú miatt tavaly novemberben tartóztatták le a korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és néhány exkollégáját, akiket azzal vádolnak, hogy valójában nem Szlovákia érdekeit tartották szem előtt, hanem a tavaly nyáron hűvösre tett Bödör, a Smerhez köthető nyitrai oligarcha utasításai szerint jártak el.


(Aktuality.sk/para)