"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

2018. június 29. - 19:32 | Régió

Egy hónap szünet után szerdán (június 27-én) folytatódott az egykor Sátor Lajos által vezérelt csallóközi maffia tagjainak büntetőpere a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében.

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"
Az előtérben Szamaránszky Roland, mögötte vádlottársai (Fotók: Paraméter)

A szerdai volt a per hetedik tárgyalási napja, melyen két vádlott meghallgatására került sor: a vizsgálati fogságban lévő Kádár Krisztián fejezte be májusban félbeszakadt vallomástételét, valamint a szabadlábon védekező, Szamaránszky Roland is vallomást tett a Speciális Büntetőbíróság háromtagú szenátusa előtt.

Kádár Krisztiánt négy bűncselekménnyel vádolják:

1. bűnszervezetben való részvétellel,

2. az Écsi-gyilkosságban való részvétellel,

3. Reisz Andor 2006-os meggyilkolásával,

4. és Sátor Lajos 2010-es meggyilkolásával.

Az említett négy bűncselekménnyel kapcsolatban Kádár májusban már vallomást tett, és végig tagadta, hogy ő valaha bármilyen gyilkosságot megrendelt vagy végrehajtott volna – bár több vádlottársa is az ellenkezőjét állítja. Az Écsi-gyilkossággal kapcsolatos álláspontjáról itt, a többi ellene felhozott vádpontban tett vallomásáról itt írtunk.

Kádár Krisztián

Ott volt, amikor Csonti és Sátor meggyilkolták Raiszékat

Kádár Krisztián a bíróságon a Raisz fivérek meggyilkolásáról is beszélt, aminél szintén jelen volt, azonban ezzel a bűncselekménnyel kizárólag a Csontiként közismert Nagy Zsoltot vádolja a bíróság.

Az ominózus napon – 2008. szeptember 17-én – Sátor személyesen szólt Kádárnak, hogy aznap szüksége lesz rá egy-két órára, és Csonti majd felveszi őt valamikor délután. Így is lett.

„16:30-korül eljött értem Nagy, és elmentünk a nyékvárkonyi házba, ahol lakott. Sátor már ott volt. Azt mondta, 100 százalékos információja van arról, hogy Raisz Szilárd vallani akar ellene, és hogy a rendőrség már azt is eltervezte, hogyan fogják elkapni őt”

- jelentette ki Kádár, akinek Sátor azt a feladatot adta, hogy a gyilkosságot követően vigye el Raiszék fekete Mercedes terepjáróját egy tallósi kaszinóhoz, és ott adja át a kocsit a vízkeleti illetőségű B. Gábornak – aki akkoriban Kádár elmondása szerint szintén a Sátor-féle bűnszervezet tagja volt.

A nyékvárkonyi házban megtörtént a gyilkosság, majd miután Kádár segített kicipelni a holttesteket Csonti nappalijából Sátor kocsijának csomagtartójába, elvitte Tallósra Raiszék autóját, és ezzel számára véget is ért a nap, mert elmondása szerint akkor már nem volt jelen, amikor Sátorék elásták Horváth Lehel csótfai telkén Raisz Szilárd és Csaba holttestét.

Cigigyár

Bár Kádár korábban több illegális cigarettabizniszt is lebonyolított – a gyártástól a csempészetig –, és tevékenyen részt vett a vádiratban szereplő illegális dióspatonyi cigarettagyár létrehozásában, ebben az ügyben szintén nem vádlottként kezeli őt a bíróság.

„Én Sátor parancsára szálltam be ebbe 2007-ben, hogy felügyeljek Zakálra, mert Reisz halála után Sátor már nem teljesen bízott meg benne. (...) Az én feladatom az volt, hogy áttegyem a hivatalos fa nagyraktáramat Gútáról Dióspatonyba, ami fedezte az illegális cigarettagyártást” – mondta Kádár.

Az említett vádlottárs, Zakál Ferenc – aki egykor Reisz Andoron keresztül keveredett a bűnszervezet közelébe – személyesen vásárolta meg egy másik személlyel az üzemhez szükséges gyártósort Kínában, ő viszont azzal védekezik, hogy a patonyi cigigyár Kádár biznisze volt, ő pedig azt hitte az egészről, hogy legális. Erről korábban itt írtunk.

Titkosszolgálati igazolvány

Kádár a bíróságon elmondta, hogy 2007-ben titkosszolgálati (SIS) igazolványt kapott Sátor Lajostól. A maffiafőnök azoknak a személyeknek adott ilyen hamisított okmányt, akik rendszeresen találkoztak vele személyesen. Konkrétan Kádár Krisztián, Nagy Zsolt, és a 2018-ban elhunyt Csörgő Judit kaptak ilyen papírt. Kádárét még ugyanabban az évben lefoglalták a rendőrök.

“Csak annyit mondott, amikor odaadta, hogy ne nagyon beszéljek, amikor a rendőr megállít, csak mutassam fel az igazolványt”

– ismertette Kádár, hogyan instruálta őt Sátor a titkosszolgálati igazolvány használata kapcsán.

Szamaránszky Roland mindent tagad

Kádár vallomását követően a tárgyalás a szabadlábon védekező Szamaránszky Roland meghallgatásával folytatódott. A dunaszerdahelyi férfi az öccse annak a 2005-ben elhunyt Szamaránszky “Paprika” Árpádnak aki az egyike volt annak a három elkövetőnek, akik 1999-ben a dunaszerdahelyi Fontána étteremben kivégezték a Pápay-klán tíz tagját.

Szamaránszky Roland

Szamaránszky Roland hangsúlyozta, hogy vádlottársait főként bátyján keresztül, illetve később Reisz Andor irodájából ismeri, ugyanakkor kategorikusan tagadta, hogy a Sátor-féle bűnszervezet tagja lett volna.

Elmondása szerint akkor került közelebbi kapcsolatba Reisz Andorral, amíg a bátyja majdnem öt évig vizsgálati fogságban volt, mert Reisz anyagilag támogatta az előzetesben lévő Paprikát, akinek öccse hordta a börtönbe a váltásruhát és a csomagokat.

Szamaránszky Roland végig nagyon idegesnek és zavartnak tűnt a bíróságon, a szenátus tagjai többször jelezték, hogy nem tudják jegyzőkönyvezni a sokszor összefüggéseket nélkülöző mondandóját, és felszólították, hogy kizárólag a vádirattal összefüggésben nyilatkozzon.

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázza azt, hogy vádlottársai szinte kivétel nélkül a bűnszervezet tagjának tartják, Szamaránszky így válaszolt:

“Mert többször láttak engem velük inni, például diszkókban, születésnapokon, utcabálon. A Kádárral is ittam nem egyszer, de bármelyikkel, amelyik ott volt. A Reisz Andorral is sokat ittam.”

Szamaránszkynak saját elmondása szerint fogalma sem volt arról, hogy létezik a Sátor-féle bűnbanda – annak ellenére, hogy tudta: a Fontánában bátyja volt az egyik elkövető –, és arról sem volt tudomása, hogy Sátort tíz éven keresztül körözte a rendőrség. Az összes vádlott közül ő a második, aki azt állítja, nem tudott semmiről - korábban csak Márik Andor tett még ennél is naivabb vallomást.

Sátorral egyébként Szamaránszky is többször találkozott az ominózus időszakban, a maffiafőnök öccsével két évig közös cégük is volt, ami állítólag ablakgyártással foglalkozott. A vádlott a céggel kapcsolatban egy történetet is elmesélt.

“Amikor még megvolt ez a cég, akkor engem a Kádár elküldött egy találkozóra, hogy ablakmegrendelések lesznek, de végül a Sátor Lajos jelent meg ott. Pisztolyt nyomott a számba, mert hogy át kell íratnom a céget. Én mindent megígértem neki, csak hogy engedjen el, ez már 2010 környékén volt. De utána senki nem keresett engem”

- mondta Szamaránszky. Az ominózus céget egyébként a nyilvános cégadatbázis adatai szerint 2010 nyarán – tehát még Sátor halála előtt – egy kelet-magyarországi férfira íratták át.

Az Écsi-gyilkosság idején beteg volt, de üres az orvosi kartotékja

A bűnszervezetben való részvételen kívül Szamaránszky Roland egy további vádpontban szerepel a vádlottak között – mégpedig az Écsi-gyilkosság ügyében.

Bár vádlottársai egybehangzóan állítják, hogy ő is részt vett az ominózus rajtaütésen, mely során Écsi sofőrje, és Sátorék bűntársa, N. Alfréd is meghalt, Szamaránszky azt állítja, hogy már csak egészségügyi állapota sem engedte volna, hogy ott legyen a 2003 áprilisában végbemenő akcióban.

“Az egyik vesém nem működött, a másikban meg kavics volt. 2003 januárjában és februárban kórházban voltam, márciusban otthon feküdtem”

- jelentette ki a vádlott. Szamaránszky azt is elmondta, hogy már 2003-ban is kihallgatták az Écsi-gyilkosság ügyében, akkor családtagjai tanúsították, hogy aznap otthon feküdt, és akkoriban orvosa is alátámasztotta, hogy abban az időben súlyos egészségügyi gondjai voltak.

A vádlott azonban jelenleg nem tudja hivatalos dokumentumokkal igazolni akkori egészségi állapotát, mert amikor 2016-ban ügyvédje felkereste kezelőorvosát, az egészségügyi dokumentációját tartalmazó kartoték üres volt. Arra a kérdésre, hogy miért volt üres a dosszié, már nem tudott válaszolni, védőügyvédje szerint erről az érintett orvost kéne megkérdeznie a bíróságnak.

A csallóközi bűnszervezet büntetőpere július közepén folytatódik a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében.

(db)


Korábbi beszámolóink a maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csontiék a vádlottak padján!

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere