Szabadlábra helyezték, de máris újra letartóztatták az SNS-es pénzembert, Martin Kvietiket

2021. március 11. - 13:35 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy szabadlábra helyezik a Dobytkár-ügy gyanúsítottják, Martin Kvietiket. Erről Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője tájékoztatott.

Szabadlábra helyezték, de máris újra letartóztatták az SNS-es pénzembert, Martin Kvietiket
Fotó: TASR

A Legfelsőbb Bíróság a mai tárgyaláson jóváhagyta a gyanúsított fellebbezését, és eltörölte a Specializált Bünetőbíróság besztercebányai kirendeltségének 2021. február 26-i határozatát, így a Slavia Capital nevű befektető társaság tulajdonosa, akit az SNS gazdasági háttéremberének tartanak, szabadlábra került.

Nem sokkal később azonban ismét letartóztatták egy másik bűncselekménnyel összefüggésben - tájékoztatott Dušan Ivan, Kvietik jogi képviselője.

Martin Kvietik tavaly áprilisban került őrizetbe, miután a NAKA azzal vádolta meg, hogy visszaélt az Agrárkifizető Ügynökségen (PPA) keresztül érkező uniós támogatásokkal.

Az ügyben 21 személyt gyanúsítottak meg, köztük Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség korábbi főnökét, aki azonban 10 hónap letartóztatás után, óvadék ellenében távozhatott a vizsgálati fogságból. Az Állattenyésztő (Dobytkár) ügyben rajta kívül a gyanúsítottak között szerepel a Smer-közeli Norbert Bödör nyitrai oligarcha is. A nevezett ügynökségen hatalmas EU-s összegek folynak át a gazdáknak, ám ebből több millió euróra tehető a kenőpénzek összege is. Legalábbis Kožuch, az ügynökség korábbi igazgatójának megbízatási ideje alatt.

Az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárnia.

Kvietik tagadja a bűnösségét, és többször megpróbált kiszabadulni a fogságból. A legutóbbi kérelmének elbírálásakor azonban az ügyet felügyelő ügyész egy olyan tanú vallomásával állt elő, aki alapvetően alátámasztotta azokat a gyanúkat, amelyek szerint Kvietik szabadlábon meghiúsíthatná a nyomozást. Ez a tanú február elején már beszélt arról, hogy 2019 végén Milán Lučanský, a tavaly decemberben a rácsok mögött öngyilkosságot elkövető korábbi rendőrfőnök másokon keresztül információt juttatott el Kvietikhez, hogy a rendőrség látókörébe került, azaz, hogy szimatolnak a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyletei után.


(TASR/para)