Széthullóban a négyes koalíció, egyre kisebb az esélye a folytatásnak, előrehozott választás jöhet

2022. augusztus 17. - 18:13 | Belföld

Még két hét ugyan hátra van augusztusból, vagyis 14 napja még van a négyes koalíciónak a megegyezésre, de az utóbbi napok kijelentéseinek tükrében ennek nagyon kicsi az esélye. Igor Matovič nem hajlandó távozni a kormányból, az SaS pedig nem hajlandó tovább egy kabinetben ülni vele, és kezd megbékülni a kormány bukásával. Matovič – az OĽaNO – és az SaS viszonya egyre jobban elmérgesedik, Boris Kollár (Sme rodina) viszont egyre kevésbé hajlik a kisebbségi kormányzásra. Az előrehozott választás egyre valószínűbbé válik, Grendel Gábor szerint viszont ez lenne a legrosszabb megoldás, de a fasiszta képviselőkre támaszkodó kisebbségi kormányt ő is elutasítja. A koalíciós tanács hétvégi ülésén talán kiderül, bukik-e a kormány.

Széthullóban a négyes koalíció, egyre kisebb az esélye a folytatásnak, előrehozott választás jöhet
Fotó: TASR

Az OĽaNO és Igor Matovič az SaS-t, Sulíkék pedig az OLaNO-t hibáztatják azért, hogy a négyes kormánykoalíció augusztus végén befejezi működését, és az SaS-es miniszterek lemondanak posztjukról. A kormány ezzel még nem bukik meg, hiszen Eduard Heger új embereket javasolhat a lemondott miniszterek helyére, akiket ugyan Čaputová nem köteles azonnal kinevezni, de hosszan nem húzhatja el a kormány átalakítását.

Hány embere lesz a kormánynak?

Sokkal nehezebb helyzetben lesz az SaS nélküli kormány a parlamentben. A Sme rodina frakciójának létszáma szeptemberben ugyan a jelenlegi 17-ről 20-ra emelkedik, az OĽaNO-é viszont eggyel csökkenve 47 lesz, a Za ľudí képviselői pedig 3-an maradnak.

Vagyis a koalíciónak 70 „törzsképviselője” lehet, így a függetlenek támogatásával sem lesz meg a 76 voks.

Az SaS ugyanis 21 képviselőt visz magával, mivel a parlamentbe visszatér most már SaS-es Mária Kolíková igazságügyi miniszter is, aki a Za ľudí színeiben került be a parlamentbe, és a párthoz csatlakozott az OĽaNO-t elhagyó Juraj Krúpa is.

A fasiszták támogatására nem számíthat a kormány, mert azzal a Za ľudí és az OĽaNO egyes – liberálisabb – képviselőit riasztják el, vagyis ha nyernek is néhány plusz szavazatot, veszítenek is a saját „törzsképviselőik” közül. Ezt a megoldást ellenzi Grendel Gábor (NOVA - OĽaNO frakció), a parlament alelnöke is.

Kollár: ne játsszunk arra, hogy 20 hónapig fogunk agonizálni

Habár Eduard Heger néhány hete még elképzelhető megoldásnak nevezte a kisebbségi kormányzást, a koalíciós tanács múlt heti ülése után Boris Kollár (Sme rodina) már arról beszélt, hogy nincs értelme a kisebbségi kormányzásnak, illetve csak az SaS támogatásával.

„A koalíciónak egységesnek kell lennie, nem lehet töredezett. Ha igen, akkor ne játszunk arra, hogy 20 hónapig fogunk agonizálni. Akkor engedjük el, és csináljuk meg az előrehozott választásokat” – jelentette ki vasárnap a TA3 televízió vitaműsorban Kollár.

Az előrehozott választások megvalósításához, a parlament mandátumának lerövidítéséhez 90 szavazatra van szükség, ehhez jelenleg az ellenzéknek – még ha az SaS-t is oda soroljuk, akkor is – szüksége lenne a néhány képviselőre a koalícióban maradók közül.

A Sme rodina és az OĽaNO a - jelenlegi - 67 képviselőjével blokkolni tudja az alkotmány módosítását vagy alkotmánytörvény elfogadását is.

A jelenlegi alkotmány ugyanis az Alkotmánybíróság szerint nem engedi a parlamentnek a ciklus lerövidítését, vagyis az előrehozott választások kiírását, még alkotmánytörvénnyel sem. Vagyis előbb módosítani kellene az alaptörvényt, és ezt követően – egy alkotmánytörvénnyel – már lerövidíthető lenne a parlamenti ciklus. A legnagyobb segítség ehhez a Sme rodina lenne, hiszen az ellenzék 20 vokssal kiegészülve kényelmesen elfogadhatná az alkotmány módosítását és ciklus lerövidítését is.

„Rišo, próbálj meg ezúttal először egy lépést hátralépni”

Az OĽaNO és az SaS a koalíciós tanács legutóbbi ülése után újra éles támadásokat indított a másik ellen. Igor Matovič szerint az SaS eddig már két kormányt megbuktatott – a Radičová-kormányt, és a Matovič-kormányt – és most készül a harmadik „korrupcióellenes kormány” elsüllyesztésére.

„Radičová: 1 év, 3 hónap és 2 nap, Matovič: 1 év és 9 nap, Heger: 1 év és 5 hónap – ennyit engedte élni azokat a „korrupcióellenes kormányokat” az SaS, amelyeknek tagja volt” – írta kia Facebookra Matovič.

Egyben kijelentette, hogy szorít mindenkinek, aki a következő két hétben megpróbálja megakadályozni az SaS-t a »műve« befejezésében, mert neki erre – 11 év tapasztalat után – már nincs ereje. Üzent Sulíknak is. „Rišo, próbálj meg ezúttal először egy lépést hátralépni, megmented ezzel Szlovákiát a Smer, a Hlas és a Republika fasisztái alkotta maffiakormánytól.

Emellett megvádolta Sulíkot azzal is, hogy nem tett meg mindent azért, hogy Szlovákia megszerezze Magyarországra tartó kínai akkumulátorgyárat, egyben lekicsinylően nyilatkozott a Volvo kelet-szlovákiai beruházásáról.

Az SaS sem maradt adós, több videóban mutatták be, hogy szerintük hogyan és mikor hazudott az SaS-ről a pénzügyminiszter. Bemutatták, hogy a Radičová-kormány megbuktatásából Matovič is kivette részét, hiszen az SaS-hez hasonlóan ellenezte az uniós mentőcsomagot.

„Büszkén fogok szavazni az előrehozott választásokra” – jelentette ki a mentőcsomagról folyó vitában 2011-ben Matovič.

Az akkumulátorgyárral kapcsolatban azóta kiszivárgott, hogy a Volkswagen készül egy, a magyarországihoz hasonló, több milliárd eurós beruházásra, a gyárat talán Szlovákiában, Nagysurány mellett építi majd fel.

SaS: ez nem Matovič-Sulík ellentét

Felmerült az a lehetőség is, hogy Matovič mellett az SaS is „beáldozza” elnökét, vagyis távozzon a kormányból Richard Sulík is. A koalíciós tanács résztvevői azonban cáfolták, hogy erről a változatról tárgyaltak volna a múlt heti ülésen. Nem tartja logikusnak ezt a lépést az SaS sem.

„Azt fel tudom sorolni, hogy miért kell Igor Matovičnak lemondania, de azt egyáltalán nem tudom, hogy Sulíknak miért kellene lemondania” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling, oktatási miniszter, az SaS tárgyalódelegációjának tagja.

Az SaS igyekszik cáfolni azt az értelmezését is a válságnak, hogy ez csak a két politikus személyi ellentéte miatt tört ki, szerintük folyamatos támadásnak vannak kitéve, állandóan hazugságokat terjesztenek róluk.

„Ha csak személyes veszekedés, ellentét lenne, már akkor távoztam volna a kormányból, amikor Igor Matovič idiótának nevezett engem” – jelentette ki Sulík.

A párt szerint Matovič minden egyes bejegyzése azt bizonyítja, hogy nincs meg az a képessége, hogy a kormány tagja legyen, főleg ilyen válságos időszakban.

Igor Matovič szerdán külön sajtótájékoztatón próbálta cáfolni az SaS videóiban szereplő állításokat. „Kérem, ne hazudjunk” – címmel magyarázta, hogy az SaS abban is hazudik, hogy az „inflációellenes családi csomag” elfogadását is megvétózhatták volna Sulíkék, de nem akarták. A pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján nem lehetett kérdezni.

Grendel: Az előrehozott választás a legrosszabb megoldás

Ugyan még a válság több megoldása is lehetséges, de a legvalószínűbbnek – látva az SaS és az OĽaNO kibékíthetetlennek tűnő ellentétét – az előrehozott választások a legvalószínűbb megoldás. Grendel Gábor (NOVA – OĽaNO frakció), a parlament alelnöke szerint azonban ez lenne a legrosszabb megoldás. „Az előrehozott választások ártanának szerintem a legjobban az ország érdekeinek” – mondta a Paraméternek adott interjújában Grendel, a Radičová- és a második Dzurinda-kormány bukása utáni előrehozott választás eredményeire hivatkozva.

A legjobb megoldásnak a négyes koalíció megtartását tartaná, ha pedig kisebbségi kormányzásra kerülne sor, akkor a fasisztákkal való együttműködést elutasítaná. A megoldást ugyanakkor nem meri megjósolni, szerinte Matovič nem fog lemondani, Sulíkék pedig nem fognak Matovičcsal kormányozni.

Lajos P. János