Törvénysértést állapítottak meg a tömeges halpusztulás kapcsán, amelyet a Dunán figyeltek meg

2021. október 12. - 11:46 | Régió

Az augusztusi tömeges hal- és rákpusztulás kapcsán előzetesen törvénysértést állapítottak meg.

Törvénysértést állapítottak meg a tömeges halpusztulás kapcsán, amelyet a Dunán figyeltek meg
A Denník N kollázsa Marek Kovačovič fotóiból

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a halpusztulást megelőző vízszintcsökkentés kapcsán megszegték a környezetvédelmi törvényt, a környezetvédelmi felügyelőség akár 9900 eurós bírságot is kiszabhat a vízgazdálkodókra.

Ugyanakkor kijelentették, hogy a Vízgazdálkodási Építővállalat a vízszintet a bősi vízerőműre vonatkozó kezelési szabályainak megfelelően módosította.

A Körtvélyesi-víztározón tapasztalt tömeges halpusztulást a pozsonyi felügyelőség két osztálya vizsgálta. „Ebben az esetben maga a Duna és annak medre vizes élőhelynek minősül, és azt csak a természetvédelmi hatóság beleegyezésével lehet megváltoztatni. Ebben az esetben a felügyelő a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat, nem a Vízgazdálkodási Építővállalat" - magyarázta a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (SIŽP) vezetője, Ján Jenčo.

Folyami rákok és halak ezrei pusztultak el augusztusban a Dunán Gútor és Somorja környékén, pontosabban a Körtvélyesi-víztározó közelében – írtuk korábban. A természeti katasztrófának is nyugodt szívvel nevezhető történés oka az lehetett, hogy a vízgazdászok letesztelték a bősi vízerőmű felújított kamráját, és emiatt drasztikusan, akár két méterrel is lecsökkent a vízszint a felvízcsatorna erőmű feletti szakaszán. A halak és a rákok víz nélkül maradtak, konkrétan megfőttek a napon, majd amikor a vízszintet újra felemelték, a folyó kimosta a tetemeket a partra. Ezeket Gútor és Somorja közelében kb. hat kilométeres sávon lehetett megfigyelni augusztusban. A katasztrófáért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Nem sokkal később Ján Budaj környezetvédelmi miniszter közölte, úgy gondolja, hogy a Körtvélyesi-víztározó közelében talált ráktetemek Ausztriából sodródhattak le a Dunán. Budaj ezt azzal magyarázta, hogy a felvízcsatorna erőmű feletti szakaszán korábban nem láttak folyami rákokat. „Nem látunk semmiféle ökológiai katasztrófát, nem látunk semmilyen okot. Feltételezzük, hogy ezek a tetemek külföldről származnak” – mondta a miniszter az augusztusi sajtótájékoztatóján.

(TASR)