Újra járható a Jarovce-Kittsee határátkelő, de még mindig nem működik az "intelligens karantén"

2020. május 23. - 12:59 | Belföld

Újra működőképes a Jarovce-Kittsee határátkelő - közölték szombaton a szlovák rendőrség hivatalos Facebook-oldalán.

Újra járható a Jarovce-Kittsee határátkelő, de még mindig nem működik az "intelligens karantén"
Fotó: TASR

A szlovák-osztrák határátkelőt pénteken torlaszolták el a külföldről hazaérkező szlovák állampolgárok. Tették mindezt amiatt, mert az előzetes információkkal ellentétben pénteken mégsem sikerült elindítani az "intelligens karantént".

Korábban a kormány képviselői közölték: legkésőbb péntektől lesz használható az eKaranténa elnevezésű okostelefonos alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy a külföldről hazatérőknek ne kelljen állami karanténközpontba vonulniuk. Az alkalmazást azonban nem sikerült elindítani, mivel egyelőre nem lehet letölteni a Google és az Apple platformjain - vagyis a Google Play és az Appstore áruházakból.

Ján Bučkuliak, a Központi Válságstáb tagja pénteken hangsúlyozta, hogy egyelőre nem került sor az alkalmazás hivatalos elindítására, és értelemszerűen ezt még nem is jelentették be hivatalosan.

"Rendkívül átlátható módon kommunikáltunk az alkalmazás működéséről és elindításáról. Elmondtuk azt is, hogy hazatérés előtt az alkalmazást le kell tölteni és aktiválni kell. Az alkalmazás egyébként készen áll, de egyelőre nem hagyta jóvá az Apple és a Google"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Bučkuliak.

Ha elindul az alkalmazás, hazamehet, aki akar

A szlovák-osztrák határt eltorlaszoló tiltakozók miatt a Közegészségügyi Hivatal péntek este változtatott a karantént érintő szabályokon.

Az új rendelkezés szerint május 22-én 20:00-tól a külföldről hazatérőknek csak addig kell állami karanténközpontba vonulniuk, amíg elérhetővé válik a házi karantént lehetővé tevő eKaranténa alkalmazás. Aki ezt aktiválja, az hazamehet, és a 14 napos karanténidőt otthon töltheti.

Ennek ellenére a tiltakozók zöme nem lépett át a határon. Olvasónk szombat délután jelezte szerkesztőségünknek, hogy sokan már több, mint 24 órája várnak a határon, hogy elinduljon az "intelligens karantén".

Fotó: olvasói felvétel

Emellett aki nem akar házi karanténba vonulni, az továbbra is mehet az állami központokba, ahol az ötödik-hatodik napon koronavírus-tesztet végeznek el rajta.

(TASR/parameter)

Címkék: karantén, e-karanténa