Mečiar-Bugár vita: miről árulkodott a politikusok testbeszéde?

Vladimír Mečiar egykori kormányfő hosszú idő után megtörte a csendet, és vállalta a nyilvános szereplést.

Mečiar-Bugár vita: miről árulkodott a politikusok testbeszéde?
Forrás: TA3

Az utóbbi évtized egyik legfontosabb televíziós vitájára került sor kedd este. Maga Vladimír Mečiar vitázott élőben Bugár Bélával (Híd) a TA3 hírtelevízió Téma dňa című műsorában. A vita témája a mečiari amnesztiák esetleges eltörlése volt.

Vladimír Mečiar egykori miniszterelnök az utóbbi években egyáltalán nem vállalt nyilvános szereplést. Amikor egy-egy temetésen a riporterek elcsípték, Mečiar nem volt hajlandó politikáról beszélni, csak arról, hogyan gondozza gyümölcsfáit és birkáit.

A 75 éves exkormányfő hangja néha elcsuklott, de állta a sarat Bugár Béla faktumokra építő érvelésével szemben, amikor az ifjabb Michal Kováč elrablásának ügyéről vitatkoztak élő adásban.

„Mečiar kereplője megállíthatatlan“, csak mondja  a magáét, úgy, mintha igaz volna. „Nem változott semmit a volt miniszterelnök“ – nyilatkozta a Paraméternek Bugár Béla, miután befejeződött a hírtelevízió késő estig tartó A nap témája (Téma dňa) című műsora, ahol a vitapartnerek több mint másfél órán keresztül beszéltek el egymás mellett.

A HZDS egykori vezetője hosszú évek óta nem nyilatkozik politikai kérdésekben, de most, hogy ismét előkerült az 1998-as amnesztiáinak kérdése, vette a bátorságot, és megpróbálta védeni az igazát. Semmilyen hibáját nem ismerte be, vétlennek tartja kormányát az ifjabb Kováč elrablásának ügyében, és szerinte nem is a titkosszolgálatok végezték a piszkos munkát. A vitáról bővebben ITT írtunk.

Eva Martinovičová, az EdWell vállalat kommunikációs szakértője a Nový Čas felkérésére értékelte Mečiar és Bugár vita közbeni testbeszédét.

Mečiar: harcias megnyilvánulások

Ako hodnotí diskusiu odborníčka?
Forrás: TA3

„Az egykori kormányfő már a vita elején sem volt annyira magabiztos és meggyőző, mint annak idején. Már az első percekben belevágott a műsorvezető szavába. Szinte az egész vita folyamán az asztal alatt tartotta a kezét, ami bizonytalanságról és titkolózásról árulkodik. Ha mégis az asztalra tette, máris összekulcsolta kezeit - érezni lehetett a benne uralkodó feszültséget. Alapvető magatartása is sokat elárult az expolitikusról, hiszen beszéde egyre dinamikusabb volt. Ezt nemcsak a hangerő fokozásával érte el, hanem testbeszédével is, gyakran harcias, agresszív megnyilvánulásokat tett. A vita végére visszatért az a Mečiar, akit mindenki jól ismer…”

Bugár: testbeszéddel teli kommunikáció

Ako hodnotí diskusiu odborníčka?
Forrás: TA3

„A vita elején Bugár idegesnek és bizonytalannak tűnt, a tényekre épülő érvelés azonban némi biztonságérzetet adott neki. Bugártól már megszokhattuk a testbeszéddel teli kommunikációt - most sem volt másképp, itt is szinte egész testével beszélt. Mimikája, gesztikulációja és a hangsúly, amit alkalmazott,mind-mind a meggyőzés szándékáról árulkodott. Ebben elsősorban a kézmozdulatai segítették, amelyek néha gyanúsítóak, helyenként pedig kissé agresszívak voltak. Összességében véve határozott és meggyőző hatást ért el.”

A mečiari amnesztiák eltörlését a parlament márciusban kezdődő ülésszakán tárgyalja a törvényhozás. A Híd képviselői várhatóan megszavazzák az amnesztiák eltörlését, melyhez a parlamentben háromötödös többségre van szükség. A Smer-SD és az SNS támogatása nélkül a vonatkozó törvényt lehetetlen elfogadni, és egyelőre úgy tűnik, a két kormánypárt nem támogatja a kezdeményezést.

A '90-es évek politikai gyilkosságait és Michal Kováč egykori köztársasági elnök fiának elrablását az egy hete megjelenő Emberrablás című film hozta újra felszínre, és indult aktív vita az esetek kivizsgálhatatlanságát okozó mečiari amnesztiák eltörléséről.

A Focus intézet felmérése szerint az emberek 63%-a amellett áll, hogy töröljék el a Vladimír Mečiar által kiadott amnesztiákat, amelyek tulajdonképpen megakadályozták mind a mai napig, hogy az ifjabb Michal Kováč elrablásának, illetve Róbert Remiáš meggyilkolásának ügyét kivizsgálják. A Via Iuris  nevezetű civil szervezet hétfőn indított amnesztiaellenes akciót, amelyet csütörtök délelőtt már több mint 46 ezren támogattak.


Kapcsolódó cikkek:

Mečiar semmit sem változott

Szlovákia rákos daganata-para-