A Paraméter fotósa, Cséfalvay Á. András nyerte a Szlovák Sajtófotó Sport kategóriáját!

camera

12

A Paraméter fotósa, Cséfalvay Á. András nyerte a Szlovák Sajtófotó Sport kategóriáját!

Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Csütörtökön délután a pozsonyi Hviezdoslav téren ismertették a Szlovák Sajtófotó 2024 (Slovak Press Photo) díjazottjait. A Sport kategória győztese Cséfalvay Á. András, a Paraméter fotóriportere lett.

A 13. Szlovák Sajtófotó pályázaton 204 fotós vett részt Szlovákiából, a V4-országokból és Ukrajnából, összesen 1876 fotót küldtek be.

Cséfalvay Á. András a nyitrai MAX bevásárlóközpontban rendezett karácsonyi mellnyomóversenyen készült sorozatát választották az ország legjobbjának a Sport kategóriában, amelyet 2023 decemberében publikált a Paraméteren.

camera

12

A Paraméter fotósa, Cséfalvay Á. András nyerte a Szlovák Sajtófotó Sport kategóriáját!

Fotók: Cséfalvay Á. András - további képekért kattints a fotóra! 

Nem ez volt az első alkalom, hogy Cséfalvay Á. András a Szlovák Sajtófotó döntőjébe került. 2019 szeptemberében két fotósorozatát is jelölték ugyanabban a kategóriában, Vivien című fotósorozatával pedig megnyerte a Riport kategóriát.

A Sport kategória idei másik győztese a TASR hírügynökség fotósa, Michal Svítok lett a párizsi olimpián készült fotójával.

A Grand Prix díjat a Merénylet című sorozatával ugyancsak a TASR fotóriportere, Radovan Stoklasa nyerte, aki a Robert Fico kormányfő ellen elkövetett merénylet előtti és utáni pillanatokat örökítette meg.

camera

12

A Paraméter fotósa, Cséfalvay Á. András nyerte a Szlovák Sajtófotó Sport kategóriáját!

A Robert Fico kormányfő ellen elkövetett merénylet helyszíne (Fotó: TASR - Radovan Stoklasa) 

A Természet kategóriában a TASR fotósa, Jaroslav Novák győzött a ködös Pozsonyról, valamint sarki fényről készült fotójával. Ugyanebben a kategóriában Eva Skaláková is diadalmaskodott egy kőbányáról készült képével.

A Riport kategória győztese a Denník N fotósa, Tomáš Benedikovič lett Győzelem című fotósorozatával, amelyen a Smer képviselőinek örömét örökítette meg a tavalyi parlamenti választások után.

camera

12

A Paraméter fotósa, Cséfalvay Á. András nyerte a Szlovák Sajtófotó Sport kategóriáját!

Fotó:Tomáš Benedikovič - Denník N 

A győztesek:

Grand Prix
Radovan Stoklasa – Merénylet a kormányfő ellen

Aktuális
Egyéni fotó: Új nap (Imrich Kútik)
Sorozat: Merénylet a kormányfő ellen (Radovan Stoklasa)

Riport
Sorozat: Győzelem (Tomáš Benedikovič)

Mindennapi élet
Egyéni fotó: Hučák (Radovan Stoklasa)
Séria: Szíria az érdeklődés küszöbén (Marek Molnár)

Természet
Egyéni fotó: Sarki fény Vysoká na Moravou-ban (Jaroslav Novák)
Sorozat: A bányászat befejezése Most járásban (Eva Skaláková)

Művészet és kultúra világa
Egyéni fotó: A kemény zene és a tudomány összekapcsolása a Starmus fesztiválon (Ondrej Koščík)
Sorozat: Szepsi (Michal Hradský)

Sport
Samostatná fotografia: Olimpiai zuhatag (Michal Svitok)
Série: Mellnyomóverseny Nyitrán (Cséfalvay Á. András)

Diákok és 26 év alatti fotósok
Egyéni fotó: A Rubikon átlépése (Alžbeta Kopisová)
Sorozat: Megfigyelés (Karolína Kollárová)

Rövid videó
Sorozat: A világ legszebb pontja (Robo Mihály)

Pozsony főváros díja
Sorozat: Az inklúzió határai (Kristína Seidlová)

A pályázat nyerteseinek és döntőseinek munkáiból készült kiállítást október 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

***

Cséfavay Á. András Dunaszerdahelyen született 1987-ben. Nyitrán zene- és rajzpedagógiából, Pozsonyban formatervezésből diplomázott. Különleges emberekről készült dokumentarista fotóival számos díjat nyert az elmúlt években a magyar, a szlovák és a cseh sajtófotó pályázatokon.

Legutóbb, tavaly nyáron a Cseh Sajtófotó Kiállításra (Czech Press Photo) választották ki az érsekújvári Dorináról készült fotósorozatát, amelyet egy évvel korábban készített. Az Ismeretlen történetek című sorozat harmadik részének keretében került nyilvánosságra, amelyben három különleges gyermek életét mutatja be.

A Kutyaterápia című fotóját tavalyelőtt áprilisban beválogatták 40 év legjobb magyar sajtófotói közé. A kiállításon egyedüli szlovákiai magyarként Cséfalvay Á. András fényképe kapott helyet. Az említett fotót a szenci Nefelejcs ház szociális otthonban készítette a Paraméter számára.

2020 januárjában a Magyar Sajtófotó Pályázaton jutalmazták: a Mindennapi élet kategóriában ért el első helyezést ugyancsak a Kutyaterápia című képével. Vivien című fotósorozatát a zsűri dícséretben részesítette.

2019 szeptemberében két fotósorozatát is jelölték ugyanabban a kategóriában a Szlovák Sajtófotó Díjra. A Riport kategória győztese Cséfalvay Á. András Vivien című fotósorozata lett.

2019 januárjában a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták. Akkor a Portré kategóriában harmadik díjat, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában pedig második díjat szerzett.

2018-ban a Cseh Sajtófotó prágai gáláján kapott különdíjat. 2017-ben a Slovak Press Photo 6. évadjának gáláján részesült rangos elismerésben.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program