Az alkotmánybíróság elvetette Monika Jankovská panaszát

2020. szeptember 24. - 17:04 | Belföld

A Szlovák Alkotmánybíróság elvetette Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár panaszát, amellyel a márciusi letartóztatása ellen tiltakozott. Jankovská ellen korrupció ügyében indult eljárás. A panaszos szerint sérültek az alkotmány és az Emberi Jogok és Alapvető Szabadságok Védelméről Szóló Egyezmény által garantált jogai.

Az alkotmánybíróság elvetette Monika Jankovská panaszát
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az alkotmánybíróság tájékoztatása szerint a panasz elvetése mellett szeptember 9-én döntött a negyedik szenátus, zárt ajtók mögött. A szenátus tagjai Miroslav Duriš (elnök), Peter Straka és Ladislav Duditš. Monika Jankovská konkrétan a Specializált Büntetőbíróság március 14-ei határozata, valamint a Legfelsőbb Bíróság március 20-ai határozata ellen emelt panaszt. Utóbbi megerősítette az előzetes letartóztatás elrendelését.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) márciusban 18 személy, köztük 13 bíró ellen indított eljárást korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt. Az akció fedőneve Vihar (Búrka) volt. Monika Jankovská, a Smer-SD volt igazságügyi államtitkára ellen vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt indult büntetőeljárás. A gyanú szerint az egyik televíziós váltó ügyében utasításokkal látta el Zuzana M. bírónőt, aki a Pozsony V Járásbíróságon tárgyalt perben végül Marian Kočner javára döntött. A nagyvállalkozót később ugyanezen váltók hamisítása miatt nem jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélték Pavol Rusko vádlottal, a Markíza TV volt igazgatójával együtt.

A Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója hétfőn (szeptember 21.) Monika Jankovská előzetes letartóztatásának meghosszabbítása mellett döntött. Eszerint a terhelt 2021. március 11-ig letartóztatásban marad.

Címkék: Monika Jankovská