Az államfő elfogadta Marek Krajčí lemondását, ideiglenesen Eduard Hegert bízták meg az egészségügyi tárca vezetésével

2021. március 12. - 15:45 | Belföld

A köztársasági elnök pénteken délután elfogadta Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter lemondását.

Az államfő elfogadta Marek Krajčí lemondását, ideiglenesen Eduard Hegert bízták meg az egészségügyi tárca vezetésével
Eduard Heger és Zuzana Čaputová (Fotók: TASR)

A tárca vezetésével ideiglenesen a pénzügyminisztert, Eduard Hegert bízta meg.

Zuzana Čaputová köszönetet mondott a távozó egészségügyi miniszternek, Matovičnak címezve azonban megjegyezte, hogy Krajčí lemondását áldozatként mutatják be, ezzel pedig nem tud azonosulni.

„Bízom benne, hogy a meghozott döntéseket jó szándék vezérelte. Sajnos néha ez sem hozza meg a kívánt eredményt” – mondta az államfő, majd hozzátette, tény, hogy Krajčí nem tudta érvényesíteni a legfontosabb javaslatait, mert még a legközelebbi kollégái sem támogatták.

„Ha az egészségügyi miniszter tehetetlen marad egy járvány idején, az azt jelenti, hogy mindannyian tehetetlenek vagyunk, ami szlovák állampolgárok számára elfogadhatatlan helyzet" - húzta alá Čaputová.

Miután Krajčí átadta a felmondását, közölte, nem szerette volna bonyolítani a helyzetet a kormánykoalícióban. “Nagy vágyam,hogy ez a kormány tovább működhessen. Ezért már ma átadtam a felmondásom az elnök asszonynak.

Krajčí köszönetet mondott az egészségügyi alkalmazottaknak. „Örülök, hogy a jelenlegi adatok szerinti előrejelzések kedvezőek. Úgy tűnik, mögöttünk van a második hullám” – jelentette ki. "Csak a legjobbat kívánom a kormánynak és az állampolgárainknak" – zárta a volt miniszter.

Matovič ismét köszönetet mondott a távozó miniszternek. „Minden egyes döntésével és lépésével óvta az emberek életét és egészségét. Ha mindannyian úgy viselkedtünk volna, ahogy a miniszter ajánlotta nekünk, akkor sokkal jobb lenne a helyzet Szlovákiában” – jegyezte meg a miniszterelnök.

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy Krajčí a világjárvány mellett „hadat üzent” a maffiának is, amely szisztematikusan lopta szét az egészségügybe fektetett közpénzeket. Szerinte ők azok, akik ma este pezsgőt bontanak.

Matovič elnézést kért Krajčítól azok miatt az emberek miatt, akik „ahelyett, hogy segítettek volna neki, inkább akadályokat görgettek elé”.

Eduard Heger pénzügyminiszter is elnézést kért azoktól, akik rossz néven vették a csütörtöki sajtótájékoztatójukat, amelyen elbúcsúztak a távozó minisztertől, és amelyen a miniszterelnök élesen bírálta a koalíciós partnereket. Heger szerint az SaS és a Za ludí Krajčí lemondását tette a koalíció folytatásának egyetlen feltételévé.

"Bízunk benne, hogy senki sem fog újabb feltételeket támasztani" – tette hozzá Heger. Hangsúlyozta: Szlovákia érdeke az, hogy a koalíció "teljes gőzzel" folytassa a munkáját.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter először csütörtökön jelentette be, hogy lemond a posztjáról, Igor Matovič kormányfő azonban utána közölte, hogy ez akkor fog megtörténni, mikor már elkezdenek oltani a Szputnyik vakcinákkal. Erre válaszul az SaS és a Za ľudí is a koalíción belül született egyezség betartására szólított fel.

Krajčí végül pénteken reggel bejelentette, hogy még aznap lemond, mivel nem szeretné, ha a távozásának határideje ürügyként szolgálna a kormány bukására.

A kormányválság azonban ezzel nem ül el, az SaS úgy tartja, hogy Matovič miatt a korábbi egyezség semmisnek tekintendő, és morognak a Za ľudí-ban is.


(TASR/para)