Beblavý szerint Petra Krištúfková (Sme rodina) is lopta szakdolgozatát; a képviselőnő tagad: azt állítja, csak "kompilált"

2020. június 23. - 12:05 | Belföld

Lopta, újságcikkekből ollózta össze a bakalári szakdolgozatát Petra Krištúfková, a Sme rodina parlamenti képviselője, derítette ki Miroslav Beblavý, a Spolu volt elnöke. 25 oldalnyi szövegből 16 oldalt lopott, azt is a hibákkal vette át. Krištúfková 2019-ben végzett, ugyanott, ahol Boris Kollár: a szakolcai Közép-Európai Főiskolán. A témavezetőjük is ugyanaz volt: a főiskola rektora, Jozef Minďaš.

Beblavý szerint Petra Krištúfková (Sme rodina) is lopta szakdolgozatát; a képviselőnő tagad: azt állítja, csak "kompilált"
Petra Krištúfková (Fotó: TASR)

Cseh és szlovák portálokról, szakfolyóiratokból lopta szakdolgozatának anyagát Petra Krištúfková, a Sme rodina parlamenti képviselője, állítja Miroslav Beblavý, a Spolu exelnöke. Szerinte csak annyit tett meg, hogy a cseh szöveget szlovákra fordította vagy fordíttatta valakivel. És lopott a wikipédiáról is.

Krištúfková tagad: nem lopott, kompilált

Krištúfková tagadja, hogy plagizált volna a szakdolgozata írásában, azt azonban nem cáfolja, hogy a 25 oldalas anyag 16 oldala máshonnét származik. Az fáj neki a legjobban, hogy Andrej Dankóhoz hasonlította őt Miroslav Beblavý. „Tudatosítani kell, hogy milyen igényeket támasztanak a bakalár és a magiszteri tanulmányokkal szemben, és milyen követelményeknek kell megfelelnie a kisdoktori munkának” - írta a Paraméter kérdésére Krištúfková.

Szerinte a bakalármunka esetében gyakran alkalmazzák a kompilációs módszert, vagyis több szerző szakszövegét összefoglalják és ezekkel dolgoznak.

Volt eredetiségvizsgálat, de eredményt nem mond

Kollárhoz hasonlóan ő is azzal védekezik, hogy államvizsgát tett, bizottság előtt védte meg munkáját, és a bizottságnak rendelkezésére állt az eredetiségvizsgálat eredménye is. Azt azonban nem tette közzé, hogy munkája esetében az eredetiségvizsgálat milyen eredményt mutat. Kollárral mutat hasonlóságot az is, hogy Krištúfková témavezetője is Jozef Minďaš, a szakolcai Közép-Európai Főiskola rektora volt, aki Kollár diplomamunkájának a kidolgozását is irányította.

Krištúfková arra a kérdésre, hogy nem akar-e lemondani a képviselői mandátumáról, nem válaszolt.

Környezetvédelmi tudományok és a család

A munka érdekes abból a szempontból is, hogy a témája a család, a célja a munka előszava alapján a „családok helyzetének javítása Szlovákiában”, de a munkát a főiskola ökológiai és környezetvédelmi tudományok intézetében, az vidék védelme és felhasználása szak keretében írta. A munka egyébként a válások és a szegénység családokra gyakorolt hatásával foglalkozik. Krištúfková egyébként a kétes hírű, szakolcai Közép-Európai Főiskolán tanult.

Danko botránya után

Beblavý szerint véletlenül, könyve írása közben találkozott Kristúfková szakdolgozatával.

„Mélyebb vizsgálat után megállapítottam, hogy brutális plágiumról van szó” - írta Facebook-oldalán a volt parlamenti képviselő.

munkáját ráadásul 2019-ben adta le, amikor már mögöttünk volt Andrej Danko, SNS-es házelnök doktori munkája kapcsán kirobbant botrány, vagy akár Jakab Elemér (Híd) kétes diplomaszerzésének ügye.„Ez óriási blamázs több szempontból is – véli Beblavy – A plágium a szerzői jogi törvény megsértése, vagyis ha az eredeti szerzők beperelnék őt, akkor meg is nyernék a pert. Etikai szempontból is botrányos a munka, hiszen gusztustalan plágium.”

Mit lép Matovič?

De Beblavý szerint politikai szempontból is gáz az egész munka. „Amikor Andrej Dankónak ugyanilyen problémája volt, akkor azzal védekezett, hogy még fiatal volt, 20 évvel ezelőtt történt az eset, amikor még nem foglalkoztak a plágiummal – magyarázta Beblavý Facebook-videójában. – Ezt a munkát azonban 2019-ben adták le, amikor Krištúfková már parlamenti képviselő volt, a mozgalom alelnöke, de főleg akkor, amikor már egy éve mindenki Danko ügyéről beszélt. Tehát tudnia kellett, hogy ezt nem szabad.”

Kérdés, mit fog erre lépni Igor Matovic, aki Danko plágium-botrányát úgy kommentálta, hogy egy szakdolgozatot ellopni ugyanolyan, mint egy autót ellopni.

Krištúfková Kočnerrel is jóban volt

Krištúfková vasárnap kényszerült lemondani a családügyi kormánybiztos pozíciójáról, amelyre pár nappal korábban nevezte ki a kormány, mivel olyan fényképek kerültek elő róla, amelyek bizonyítják, hogy Marian Kočner, a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával vádolt nagyvállalkozó adriai jachtján nyaralt. Erről az ügyről Igor Matovič kormányfő hétfőn csak annyit mondott, hogy tiszteletben tartja Krištúfková döntését.

- lpj -