Botrány tört ki Ausztriában, miután soron kívül kaptak oltást polgármesterek és feleségeik 

2021. január 20. - 14:56 | Külföld

Botrány robbant ki Ausztiában, miután polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a koronavírus elleni vakcinához.

Botrány tört ki Ausztriában, miután soron kívül kaptak oltást polgármesterek és feleségeik 
Illusztrációs fotó: TASR/AP

Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva ezt megengedhetetlennek nevezte.

Az osztrák sajtóban előző nap jelentek meg arról szóló hírek, hogy Ausztria több tartományában a fel nem használt oltóanyagokat az oltási sorrendben soron következő érintettek - például a nem otthonokban élő 80 éven felüli idősek - helyett polgármesterek, családtagjaik illetve önkormányzati dolgozók kapták meg.

Egyikük - Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere - az ORF2 közszolgálati televízió kedd késő esti műsorában azzal magyarázta a soron kívüliséget, hogy a

"megmaradt kenyeret sem dobjuk ki".

Ezzel arra kívánt utalni, hogy nem az oltási stratégia sorrendjét szegte meg, csupán nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag veszendőbe menjen.

Az esetek - Vorarlbergben, Tirolban, Karintiában, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Bécsben – miatt az osztrák kancellár is megszólalt.

"Dühös vagyok, és morálisan elítélem azt, aki soron kívül, az arra rászoruló idősek és egészségügyi dolgozók elé tolakszik. Továbbra is bízom abban, hogy az oltást végző orvosok, illetve a helyi szervezésben résztvevő felelős koordinátorok az adott település közjavát tekintik szem előtt, és nem a saját, egyéni szempontjaik vezérlik őket"

- adott hangot felháborodásának Sebastian Kurz, aki hozzátette, az oltások szigorúbb dokumentációja mellett, a jövőben jogi következményekkel is számolnia kell annak, aki visszaélést követ el.

Szlovákiában először Dominika Cibulková teniszezőről és férjéről derült ki, hogy soron kívül kapták meg a koronavírus elleni oltást. A sportoló nyilvánosan bocsánatot kért és felajánlotta az egészségügyi minisztériumnak a segítségét. A parlament múlt héten hagyta jóvá, hogy a vakcina soron kívüli beadása miatt 10 ezer eurós pénzbírságot szabhatnak ki.

MTI