Csütörtökön szabadlábra helyezték, aztán kapásból letartóztatták, most meg szélnek eresztették az SNS-es pénzembert

2021. március 15. - 16:29 | Belföld

Ismét szabadlábra helyezik az Állattenyésztő ügy egyik gyanúsítottják, Martin Kvietiket, erről döntött a Specializált Büntetőbíróság.

Csütörtökön szabadlábra helyezték, aztán kapásból letartóztatták, most meg szélnek eresztették az SNS-es pénzembert
Illusztráció

A határozat még nem jogerős, de a gyanúsított már el is hagyta a rendőrségi fogdát.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy elegendik Kvietiket. A Slavia Capital nevű befektető társaság tulajdonosa, akit az SNS gazdasági háttéremberének tartanak, szabadlábra került az előzetes letartóztatatásból, de nem sokkal később ismét letartóztatták a rendőrök. Most Kvietik ügyvédje azt mondja, mivel ugyanazon ügy miatt tartóztatták le a védencét, amiért korábban is, ezt a jogrend nem teszi lehetővé.

Szintén mai hír, hogy a minden lében kanál nyitrai oligarcha, Norbert Bödör az Állattenyésztő ügy miatt vizsgálati fogságban marad.

Martin Kvietik tavaly áprilisban került őrizetbe, miután a NAKA azzal vádolta meg, hogy visszaélt az Agrárkifizető Ügynökségen (PPA) keresztül érkező uniós támogatásokkal.

Az ügyben 21 személyt gyanúsítottak meg, köztük Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség korábbi főnökét, aki azonban 10 hónap letartóztatás után, óvadék ellenében távozhatott a vizsgálati fogságból. Az Állattenyésztő (Dobytkár) ügyben rajta kívül a gyanúsítottak között szerepel a Smer-közeli Norbert Bödör nyitrai oligarcha is. A nevezett ügynökségen hatalmas EU-s összegek folynak át a gazdáknak, ám ebből több millió euróra tehető a kenőpénzek összege is. Legalábbis Kožuch, az ügynökség korábbi igazgatójának megbízatási ideje alatt.

Az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárnia.

(TASR/para)