Elítélték a tettest és a segítőjét, mégsem ül senki börtönben a hat éve történt nagyudvarnoki brutális támadásért

2021. május 4. - 07:00 | Régió

Két éve született jogerős ítélet a támadó felett, azóta is körözik, tavaly pedig elítélték azt is, aki alibit biztosított neki, és akinek a neve nem mellesleg lehetséges felbujtóként is felmerült.

Elítélték a tettest és a segítőjét, mégsem ül senki börtönben a hat éve történt nagyudvarnoki brutális támadásért
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„A rendőrség továbbra is körözi a 36 éves Molnár Józsefet” – reagált szűkszavúan megkeresésünkre Zlatica Antalová kerületi rendőrségi szóvivő.

Ő az a pozsonyeperjesi származású férfi, aki a bíróság jogerős ítélete szerint hat évvel ezelőtt, február 17-én hajnali fél egy után egy vasrúddal támadott a háza előtt a munkahelyéről hazatérő B. Jánosra. A sértett fejét és a testét is több helyen ütés érte, viszont sikerült lerántania a támadó arcát takaró sálat. Ekkor tudta azonosítani a támadóját, Molnár Józsefet, majd több éves büntetőper kezdődött, melynek kronológiáját ITT találja.

2019. április 9-én született jogerős ítélet az ügyben, Molnár Józsefet négy év letöltendő börtönre ítélték. Az elkövető azonban nem vett részt az ítélethirdetésen, ezért onnan nem kellett rögtön börtönbe vonulnia, és azóta is sikeresen bujkál a hatóságok elől.

Az egész bírósági ügyet végigkísérte, hogy az egyik tanú, a nagyudvarnoki N. Sz., akinek a neve a tárgyalás elején lehetséges felbujtóként is felmerült, alibit biztosított a vádlottnak. A bíróságon eskü alatt vallotta, hogy Molnár nála volt azon a bizonyos hétfő éjszakán – egyébként szintén Nagyudvarnokban, és éppen filmeztek. Az alibi egyébként már elsőre sem bizonyult hihetőnek, hiszen az első járásbírósági ítélet is a bűnösnek találta Molnárt, a két évvel ezelőtti jogerős döntés után viszont a sértett B. János feljelentést tett N. Sz. és társai ellen.

Eljárás tavaly februárban végül csak N. Sz. ellen indult hamis tanúzás és hamis eskü alapos gyanújával. Akkor megírtuk, hogy az ilyen bűncselekmény elkövetője akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Érdeklődtünk a rendőrségnél, hogy ez ügyben milyen döntés született, Zlatica Antalová pedig közölte, hogy tavaly július végén vádemelési javaslatot tett a rendőrség. Röviddel később, augusztus 10-én pedig a Dunaszerdahelyi Járásbíróság bírója, Piros László (aki egyébként a Molnár elleni büntetőpert is vezette), büntetőparancsban ítélte el a vádlott N. Sz.-t folytatólagosan elkövetett hamis tanúzásért és hamis esküért.

Ugyanakkor sem letöltendő, sem felfüggesztett börtönt nem rótt ki rá, csupán 2500 eurós pénzbírságot. Ha elmulasztotta volna befizetni, akkor egy évet kellett volna leülnie. A büntetőparancs, miután senki nem emelt panaszt ellene, szeptember 23-án emelkedett jogerőre. A sértett családja ugyanakkor közölte, hogy őket erről nem is értesítették.

Molnár Józsefet tehát súlyos testi sértésért, N. Sz.-t pedig hamis tanúzásért ítélték el jogerősen ugyanabban az ügyben, de egyikük sem került börtönbe. Molnár bujkál, N. Sz. pedig megúszta pénzbírsággal, noha a sértett családja szerint ő lehet a felbujtó.

Az egész ügy akkor kaphatna újabb löketet, ha Molnár előkerülne, és adott esetben terhelő vallomást tenne a felbujtóra. Egyébként pedig ha a vizsgálati fogságát is beleszámítjuk, mostanra a kiszabott büntetése kétharmadát le is töltötte volna.

(SzT)