A Főügyészség törölte két a NAKA-nyomozó, Ján Čurilla és Pavol Ďurka meggyanúsítását

2022. február 8. - 12:06 | Belföld

A Főügyészség két ügyben törölte Ján Čurilla és Pavol Ďurka NAKA-nyomozó meggyanúsítását, Peter Scholtzot, a belügyi belső ellenőrzés egykori ideiglenesen kinevezett vezetőjét, valamint további négy nyomozót viszont továbbra is hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A Főügyészség törölte két a NAKA-nyomozó, Ján Čurilla és Pavol Ďurka meggyanúsítását
Illusztráció (Fotó: TASR)

A Főügyészség ügyésze pénteken döntött az öt gyanúsított panasztételéről, amit a belügyi ellenőrzés nyomozójának, valamint a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyészének határozata ellen nyújtottak be.

A Pozsonyi III-as Járásbíróság szeptember közepén helyezte előzetes letartóztatásba a NAKA vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát. Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin is.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel gyanúsította az inspekció, mert korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá vált 363-as paragrafusra hivatkozva leállították. A Pozsonyi Kerületi Bíróság döntött október 1-jén a NAKA elitnyomozóinak szabadlábra helyezéséről. Čurilla és Ďurka ezt követően kártérítést követelt az előzetesben töltött két hét miatt.


TASR/para