„Hagyják magukat meglepni” – Kollár nem tartja kizártnak, hogy lemond, és a Sme rodina kilép a koalícióból

2020. július 2. - 13:54 | Belföld

A Sme rodina elnöke szerint a koalíciós partnerek megzsarolták őt.

„Hagyják magukat meglepni” – Kollár nem tartja kizártnak, hogy lemond, és a Sme rodina kilép a koalícióból
Fotó: TASR

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke csütörtökön bejelentette, nem tartja kizártnak, hogy lemond a parlament elnöki pozíciójáról, ugyanakkor azt sem, hogy a pártja kilép a koalícióból.

Kollár megjegyezte, sem ő, sem a pártjának miniszterei nincsenek odaragasztva a székükhöz. „Hagyják magukat meglepni” – felelte Kollár.

A parlament elnöke zsarolásnak tartja azt, hogy a koalíciós partnerek felszólították, mondjon le, annak ellenére, hogy korábban már elnézést kért a diplomamunkájával kapcsolatban és azt is kijelentette, hogy nem fogja használni a titulusát.

„Nem hagyom magam zsarolni, aztán az lesz a következő, hogy mondjak le a képviselői mandátumról és oszlassam fel a pártot, ezt nevezem zsarolásnak” – magyarázta.

„Nyugodtan távozom, nemcsak az egyik székből, hanem mindháromból, amelyek a minisztériumokban vannak” – mondta Kollár az újságíróknak, miután találkozott Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszterrel.

Kollár állítja, a kormánykoalíció a Sme rodina nélkül is működőképes lehet. „Meg kell tanulni 78-ig elszámolni. Én nem vagyok Richard Sulík, aki akkor távozott, amikor nem volt elegendő szavazatuk. Ez a kormánykoalíció problémamentesen működhet tovább” – hangsúlyozta, majd hozzátette, azzal, ha kilépnének a koalícióból Richard Sulík gazdasági miniszternek válna valóra az álma.

A Sme rodina elnökét a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt támadják. Korábban a Za ľudí és az SaS is távozásra szólította fel őt. Az OĽaNO ezt nem tette meg, helyette indítványozta, hogy Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter dolgozzanak ki egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a záródolgozatok utólagos felülvizsgálatát.


(TASR)