Kočner börtöntöltelék haverjának vagyona körül kezd alábbhagyni a tinglitangli 

2020. január 24. - 09:42 | Belföld

Majdnem nyolc hónapja történt, hogy csődeljárást hirdettek az adócsalás miatt elítélt Ladislav Bašternák vagyontárgyaira. A csődbiztos Lenka Ivanová még nem emelt kifogást Bašternák vagyonának átruházásai ellen, annak ellenére, hogy a felszámolást felügyelő szakember feladata védeni az állam érdekeit, ahogy az is, hogy az elítélt összes vagyonát (az úgynevezett csődtömeget) egy kalap alá kellene venni. Azt is, amitől az adócsaló közvetlenül a büntetése előtt szabadult meg. Hónapok teltek el, és az ügyben kis előrelépés történt. 

Kočner börtöntöltelék haverjának vagyona körül kezd alábbhagyni a tinglitangli 
Fotó: tasr

"A bíróság arról értesült, hogy a biztos keresetet készül benyújtani, és megtette a lépéseket a jogi eljárás lefolytatásához." - nyilatkozta Katarína Bartalská, a Pozsonyi I. Kerületi Bíróság bírája, aki a csődeljárást felügyeli.

Ivanová nem válaszolt a Sme lap kérdéseire, ezért nem egyértelmű, hogy hány úgynevezett megtámadási kereseten dolgozik, ahogy az se, hány vagyontárgy átruházása ellen emel majd kifogást.

A bíróság azt javasolta Ivanovának, hogy tegyen megfelelő intézkedéseket az ingatlanok biztosítása érdekében, hogy

a jelenlegi tulajdonosok ne adják tovább harmadik személyeknek. Egy ilyen helyzet valóban előállhat, és az állam nem kell, hogy hozzáférjen mindahhoz a vagyonhoz, amelyet Bašternák a büntetés előtt élvezett.

2018. októberében és novemberében Bašternák fokozatosan eladta ingatlanjait, autóit és társasági részvényeit. Például feleségének, Tatjánának adományozta a Slavín tövében található villáját, valamint a Donovalyn található apartmanjait.

Az Ivanová által összeállított vagyonösszeírásban csupán lőfegyverek szerepelnek, egy lakás a Bonaparte komplexumban, ahol még nem is olyan régen Robert Fico is lakott és néhány ezernyi euró.

A csődbiztos először azt állította, nem támadja meg az ingatlanok átruházását, mert szerinte egyetlen hitelező sem maradt az eljárásban, de később a pozsonyi bíróság felszólította arra.

Később kiderült, három hitelező - Milan Kňažko színész, a Szociális Biztosító és a Slovenská sporiteľňa nevezetű pénzintézet - jelentkezett be a csődeljárásba. Az összes hitelezőt egy harmadik személy, valószínűleg Bašternák felesége fizette ki, aki ezeken kívül a Slavín alatti ingatlan fejében felvett 670 ezer euró összegű kölcsönt is visszafizetett a nevezett banknak, Hogy a pénz honnan származik, még mindig nem egyértelmű.

Még december elején a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség megerősítette a Sme-nek, hogy ellenőrizni fogják a több mint félmillió euró eredetét.

Még novemberben írtunk arról, hogy Lenka Ivanová, az adócsalásért ötéves büntetését töltő Ladislav Bašternáktól elkobzott vagyon felszámolását felügyelő biztosról derültek ki érdekességek. Pontosan az, hogy Ivanovának egészen tavalyig egy Marian Kočner által ÁFA-csalásra használt lakásban élő személlyel is volt közös vállalkozása. Hogy erre mit mondott akkor a vagyonkezelő biztos? "Az élet hozhat ilyen helyzeteket."

Bašternák a hírhedt haverjával, Marian Kočnerrel, a Kuciak-gyilkosság feltételezett kitervelőjével korábban arról egyeztetett, hogy milyen dolog rács mögé kerülni. Jelenleg ott tartunk, hogy a két nagyokosnak nem kell nagyon találgatnia, milyen is a lét a hűvösön, azt már saját bőrükön tapasztalhatják.

(Sme/sp)