Kočner részegen randalírozó bírók fotóiban akart gyönyörködni, mert ő már csak így működött

2020. március 16. - 13:13 | Belföld

Amikor a pozsonyi kerületben dolgozó bírók szerveztek maguknak egy esti partit a Trencséni járáshoz tartozó Omšenie községben 2017 májusában, ügyeltek arra, hogy kívülállók ne keveredjenek közéjük. Marian Kočner megfigyelő brigádjának valahogy mégis sikerült beosonnia az eseményre, és annak tagjai azt kémlelték, piásan tesznek-e valami kínosat a bírók, amivel később zsarolni lehet majd őket.

Kočner részegen randalírozó bírók fotóiban akart gyönyörködni, mert ő már csak így működött
Fotó: tasr

A maffialistás nagyvállalkozó emberei rendszeresen figyeltek meg különböző személyeket, beleértve a bírókat is, és ezt a csapatot az extitkosszolga, Peter Tóth, Kočner korábbi jobbkeze felügyelte. A kommandó munkájáról szóló jelentések a nemzetközi újságírók szervezetéhez, az OCCRP-hez is eljutottak, amelyik szervezet azokat továbbadta a szlovák sajtónak.

Tóth a bírók megfigyeléséről említést tett a bíróságon elharapózó korrupciót nyomonkövető nyomozás során is. Ez az eljárás vezetett aztán 13 bíró múlt heti letartóztatásához. Tóth azt állítja, hogy Kočner nem csupán kenőpénzzel, hanem zsarolás útján is befolyást akart szerezni a bíróságokon. Ezt alátámasztja a pozsonyi exbíró, a most már a rendőrséggel együttműködő Vladimír Sklenka vallomása is. Sklenka azt állítja, hogy Kočner annyira nyomulós volt, hogy egyszer megvárta Robert Ficót a lakásának helyet adó épület mélygarázsában, és azt kérte tőle, hogy segítsen az egyik vállalkozó - Milan Fiľo - ügyében. Fico kiszállva a kocsijából állítólag odaköszönt Kočnernak egy "szervuszt" és még azt is odavetette a minden lében kanál vállalkozónak, hogy mit keres a garázsban. Legalábbis az exbíró így hallotta magától az üzletembertől.

Tóth szerint Kočner megkérte őt, hogy a megfigyelési listára rakja fel Ľuboš Sádovskýt, a Pozsonyi Kerületi Bíróság - azóta lemondott - elnökét is. Sádovský neve Sklenka szerint több ügyben is felmerült, például a Technopol Servis néven elhíresültben is, ahol a Kočnerhez köthető személyek törvénytelenül átvették Pavel Pávek említett cégét, majd ingatlanokat ruháztak át kényük-kedvük szerint. Éppen ebben az ügyben pont hétfőn gyanúsították meg a nagyvállalkozót. Sádovský nyomást gyakorolt Sklenkára, hogy Pávek javára döntsön az ügyben.

Kočner embere úgy tudta a főnökétől, hogy Sádovský az ilyen esti zsúrokon fel szokott önteni a garatra és aztán illetlen dolgokra vetemedik. Ilyen eseményen szerette volna a nagyvállalkozó, ha a megfigyelő brigádja kompromittáló anyagot tudna beszerezni a bíróról. De ezen a jelzett omšeniei akción nem sikerült lencsevégre kapni részegen randalírozó bírókat, már csak azért sem, mert a rendezvényen kiszúrták Kočner kémeit.

Sklenka szerint Sádovský érdeklődött a rózsahegyi papírgyárat is tulajdonló Eco-Investment vezére, Milan Fiľo és egy bizonyos Pavol Korytár ügyvéd közötti per iránt. Kočner ebben az ügyben látszólag Fiľo mellé állt, azt akarta elérni, hogy mentsék fel pártfogoltját. A zűrös vállalkozó még a smeres kapcsolatain keresztül is próbált intézkedni. Sklenka azt állítja, hogy neki Kočner azt mondta, hogy Milan Fiľo Robert Fico szponzora. Éppen ebben az ügyben várt Kočner a mélygarázsban a Smer elnökére, hogy tegyen lépéseket az ügyében. A pártelnök meg is ígérte, hogy megnyomja a dolgot, de aztán nem történt semmi sem - számolt be erről a kérdésről Sklenka.

(Sme.sk)