Kollár a Sme rodina frakciójának teljes támogatását élvezi

2020. július 7. - 08:36 | Belföld

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke élvezi a Sme rodina frakciójának teljes támogatását. Ezt hétfőn jelentette ki újságírók előtt Peter Pčolinský frakcióelnök.

Kollár a Sme rodina frakciójának teljes támogatását élvezi
Fotó: TASR

Hozzátette: a koalíciós tanács hétfői ülésén meg akarnak egyezni a partnerekkel abban, hogyan fogják kezelni Kollár diplomamunkájának ügyét.

Pčolinský elmondása szerint a Sme rodina több alternatívával készült a koalíciós tanács ülésére, a végső döntést a koalíciós partnerekkel együtt hozzák meg. Arról is szó lesz, Kollár javasolni fogja-e, hogy a parlament a leváltásáról szavazzon.

Kollárt a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt támadják. Korábban a Za ľudí és az SaS koalíciós párt is távozásra szólította fel őt. Az OĽaNO ezt nem tette meg, helyette indítványozta, hogy Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter dolgozzanak ki egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a záródolgozatok utólagos felülvizsgálatát. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a hétvégén úgy fogalmazott, hogy a Kollár leváltásáról szóló szavazás esetén az SaS és a Za ľudí „behúzná a farkát”.

A házelnök állítja: legálisan szerezte a mesteri fokozatot, de a politikában többé nem fogja használni azt. Nem zárta ki, hogy lemond, ahogy azt sem, hogy a Sme rodina kilép a koalícióból.


(TASR)