Kuciak-gyilkosság: Andruskó vádalkut kötött, enyhébb büntetést kaphat

2019. október 18. - 15:10 | Belföld

A Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében gyanúsított Andruskó Zoltán vádalkut kötött a speciális ügyésszel. A hírt Andruskó ügyvédje, Lívia Kňažiková is megerősítette. A megállapodást a bíróságnak kell jóváhagynia.

Kuciak-gyilkosság: Andruskó vádalkut kötött, enyhébb büntetést kaphat
Fotó: TASR

„A vádalkut megkötötték, a tartalmáról nem nyilatkozom" - mondta Kňažiková az újságíróknak. Arról sem mondott semmit, milyen büntetést kap az ügyfele. Daniel Lipšic, a sértettek jogi képviselője közölte, abban állapodtak meg az ügy többi érintettjével, hogy ezt egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Hozzátette, hogy Andruskó Zoltán büntetését a büntetési tétel alsó határának több mint harmadával enyhíthetik, mivel kezdettől együttműködött az ügyésszel és a vallomása kulcsfontosságú volt, mert ennek alapján identifikálhatják az ügy többi gyanúsítottját, a közvetítőt és a gyilkosság megrendelőjét. „Ilyen esetben jelentősen, a büntetési tétel alsó határának több mint harmadával enyhíthető a büntetés, ami meg is történt, és ez előrelátható volt” – szögezte le Lipšic.

Andruskó nyolctól tizenhat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. Eredetileg minimum 25 év, vagy életfogytiglani várt volna rá.

Lipšic szerint a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) még idén dönthet a vádalkuról. „Rövid időn belül döntés várható. A Speciális Büntetőbíróság nagyon gyorsan tárgyalja a vádalkuval kapcsolatos ügyeket, valószínű, hogy az év végéig döntést hoz" - tette hozzá. Lipšic figyelmeztetett, az is előfordulhat, hogy a bíróság nem hagyja jóvá a vádalkut.

Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát azzal gyanúsítják, hogy a gyilkosság közvetítőjeként szerepeltek a Kuciak-ügyben. További gyanúsított Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtt, valamint Szabó Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian Kočnert, aki a televíziós váltók ügyében őrizetben van, a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. Andruskó Zoltán beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel.

„Vádalku esetén jelentősen felgyorsul az eljárás, és a bíróság által jóváhagyott vádalku ellen nem lehet fellebbezni” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Peter Kováč büntetőjogász, a Kinstellar ügyvédi iroda ügyvédje.

„Ilyen esetben az ügyész és a gyanúsított megállapodik abban, hogy a gyanúsított bevallja a bűncselekményt, elismeri a bűnösségét és elfogadja a büntetést. A megállapodást a bíróságnak kell jóváhagynia, és a gyanúsítottnak meg kell válaszolnia a törvény által előírt összes kérdést” - tette hozzá Kováč. Megjegyezte, hogy a megállapodás a gyanúsított számára is előnyös lehet. Ha vádalkut köt, a büntetés a törvényben előírt büntetési tétel alsó határának harmadával lehet kevesebb. „Aki jelentős mértékben hozzájárul a bűncselekmény felderítéséhez, az enyhébb büntetést kaphat, de a szabadságvesztés időtartama nem lehet kevesebb, mint nyolc év” – tette hozzá Kováč.

A gyilkosság áldozata, Jan Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Őt és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért.

TASR