Kuciak-gyilkosság: Ilyen körülmények között él Alena Zsuzsová az előzetesben

A törvény szerint a nők számára kialakított cellák négy négyzetméteresek lehetnek, tehát fél méterrel tágasabbak, mint a férfiaké.

Előzetesben szigorú beosztás szerint élnek a gyanúsítottak. Minden reggel háromnegyed hatkor van ébresztő, és minden aktivitás az utolsó részletig be van tervezve: meg van adva, mikor moshatnak fogat, mikor reggelizhetnek, mikor kommunikálhatnak az ügyvédeikkel. A nap 21:45-kor ér véget, amikor leoltják a lámpákat.

Így él Alena Zsuzsová is, akit a jelenlegi státusza szerint a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsítanak. Egy héttel ezelőtt a Speciális Büntetőbíróság előzetes letartóztatásba helyezte Zsuzsovát és a három férfit, akiket Gútán vettek őrizetbe. Zsuzsová fellebbezett az ítélet ellen, így az ügyet a Legfelsőbb Bíróság elé viszik.

Szlovákia tíz olyan intézménnyel rendelkezik, amelyben a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezik. Előzetes letartóztatás során nem tesznek különbséget a férfi és női gyanúsítottak közt, az viszont nem történhet meg, hogy egy cellában helyezzék el őket. Emellett a nők esetében nagyobb figyelmet szentelnek a fiziológiai személyiségükre, tehát nagyobb cellákban helyezik őket el, valamint nagyobb hozzáférést biztosítanak a higiéniához.

Minden ember, aki először kerül rács mögé, nagy nyomás alá kerül. Például az is megviselheti az idegrendszert, hogy abban a helyiségben, ahol az emberek pihennek, a szabadidejüket töltik, vécé is van.

„A stressz akkor növekszik, ha a fogvatartott nagyon jó körülmények között él, majd az egyik pillanatban megváltoznak az életkörülményei” – nyilatkozta Zuzana Porubčanová, aki a múltban börtönpszichológusként dolgozott. Ez a megállapítás Alena Zsuzsová esetében is érvényesülhet, hiszen az ismerősei elmondása szerint megkívánta magának a luxust, és drága autókkal mutatkozott.

Azt viszont nem tudják megmondani a szakértők, hogy a nagy nyomás hatására elkezd-e majd vallani Zsuzsová, mint ahogy azt Andruskó Zoltán is tette. Peter Vačok egykori nyomozó szerint Zsuzsová esetében például nagy szerepet játszhat az is, hogy kiskorú gyermeke van.

SME/para