Lényeg Ha Matovič nem egyezik meg a dokikkal, akkor majd magyarországi kórházakba kell járnunk? 

2022. november 24. - 21:24 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Ha Matovič nem egyezik meg a dokikkal, akkor majd magyarországi kórházakba kell járnunk? 
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Igor Matovič pénzügyminiszternek nincs nagy kedve tárgyalni az orvosok szakszervezetével, így továbbra is az a lehetőség fenyeget, hogy több mint kétezer doki távozik jövő héten a kórházakból, ami miatt a kormány meg veszélyhelyzetet hirdethet. Az OĽaNO-s exkormányfő nem hajlandó tovább egyezkedni a fizetésekről, helyette inkább posztolt egyet, ami arról a hírről számolt be, hogy az orvosok kamarája is arra kéri az érdekvédelmi szervezetet, ne szőrözzön, inkább fogadja már el a kormány utolsó béremelési ajánlatát. Még pár nap van az általuk megadott határidőig, tehát hétfőn is alkudozhatnak tovább, de az egészségügyi minisztérium már próbál ráhangolódni arra, hogy a gyógyító szakemberek decemberben mégis távoznak. Elkészült az a levél is, amely a veszélyhelyzet kihirdetéséről tájékoztatja a kórházakat, amelyeknek a központi válságstáb utasításait kell majd követniük. A gyógyintézetek meg majd kénytelenek lesznek elhalasztani néhány beavatkozást, amiről tájékoztatniuk kell a pácienseket, akiknek december elejére van időpontjuk. Így rossz esetben a legtöbb kórház csak az akut eseteket kezeli majd. Sőt, olyanról is beszélnek, hogy a klinikák csak öt napig lennének képesek működni.

Segítsetek!

Nem is csoda, hogy ebben a helyzetben a szlovák kormányfő nemzetközi segítséget kért. Kapóra jött neki a V4-ek kassai csúcstalálkozója, ahol a régió négy országának miniszterelnökei próbálták meggyőzni egymást, hogy ez a klub még mindig működőképes. Eduard Heger ezen a fórumon jelezte a magyar, a cseh és a lengyel kollégájának, hogy bajban van a hazai egészségügyi ellátás, és jól lenne, ha számíthatna a környező országok támogatására. Heger tárgyalópartnerei jó fejek voltak, és azt mondták, készek segíteni, ha a jövő hónaptól orvosokra lenne szükség a szlovákiai kórházakban. Konkrét számokról azért sem eshetett szó, mert a szomszédos államok vezető politikusainak fel kell mérniük a lehetőségeket. De ha beüt a gebasz, akkor szükség esetén a határhoz közeli külföldi intézmények is fogadhatnának szlovákiai betegeket.

A magyar és a szlovák két jó barát

Erre Heger biztos fellélegzett egy kicsit, és rögtön meg is ajándékozta a Kassára látogató partnerei egynémelyikét. Például Orbán Viktor kapott egy vadonatúj sálat, mert a szlovák kabinet vezetője kiszúrta, hogy Hungária erős embere egy régi nyakbavetővel, egy történelmi Magyarországot ábrázoló darabbal ijesztgeti a gyengébb idegzetű politikustársait. Erre Orbán csak annyit jegyzett meg halkan, a lengyel delegáció háta mögött, hogy a magyar és a szlovák két jó barát, és már el is merültek a munkában. Hogy a cseh kolléga kapott-e bármit is, azt nem tudni, de mielőtt megérkezett volna a keleti országrészbe, Petr Fiala arról beszélt, hogy nyilvánvalónak tűnik, hogy az ukrajnai háború kérdésében eltér egymástól Magyarország és a Visegrádi Csoport másik három országának véleménye. A prágai vendég nem kívánta titkolni azt sem, hogy a V4-ek csoportja nem a legjobb időszakát éli. Az viszont bizonyára megörvendeztette Fialát is, hogy Orbán megígérte, Magyarország - alig pár hónappal lemaradva a többiektől - majd valamikor jövő év elején támogatja a meghibbant Moszkvától tartó Finnország és Svédország belépését a NATO-ba.

Készül a kilencedik csomag

És ha már a megzakkant Oroszországnál tartunk, hogy a Kreml érezze a törődést, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön jelezte, hogy az EU már a kilencedik szankciós csomagot készíti elő, válaszul arra, hogy Moszkva röhejes ürügyre hivatkozva éppen háromnegyed évvel ezelőtt rárontott Ukrajnára. A belevaló brüsszeli bürokraták tehát már keményen dolgoznak azon, hogy oda üssenek a világ legnagyobb területét összelopó országnak, ahol annak a legjobban fáj, hogy tovább gyengüljön azon képessége, hogy másokat terrorizáljon. Mert addig tényleg nem lehet megnyugodni, amíg Ukrajna felül nem kerekedik a barbár szomszédján ebben a véres háborúban.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG