Lényeg Jól időzítették Ficóék felmentését, megvárták vele Čaputová beszédének végét

2022. november 29. - 19:54 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Jól időzítették Ficóék felmentését, megvárták vele Čaputová beszédének végét
Egyelőre fellélegezhetnek (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Zuzana Čaputová beszédét megírta, fel is olvasta a parlamentben, nem is bánt kesztyűs kézzel a kormánnyal. Nem sokkal ezután pedig a főügyészség bejelentette: megszüntetik az eljárást Robert Fico és Robert Kaliňák ellen.

Čaputová szerint válságba kerülhet a demokrácia

Az Eduard Heger vezette kabinet igazán nem is számíthatott másra: borítékolni lehetett, hogy a köztársasági elnöknek nem lesz miért megdicsérnie évértékelő beszédében a kormánykoalíciót. A papírforma bejött, az államfő keddi parlamenti beszédében élesen bírálta a kaotikus politikai helyzetet, mondván: félő, hogy a belpolitikai válság a demokrácia válságába csaphat át. Čaputová azt is kimondta, amit a kormány a legkevésbé szeretett volna hallani. A köztársasági elnök szerint a jelenlegi agonizálásnál az előrehozott parlamenti választás is jobb megoldás lenne.

A pártatlanság jegyében azért szólt az elért eredményekről is, megdicsérte a kormányt, amiért sikerült több lábra állítania az energiahordozók beszerzését, és azt, hogy a kabinet lépéseket tesz az energiaárak kompenzációja érdekében. Elismeréssel szólt az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremeléséről, azt azonban a kormány szemére vetette - tegyük hozzá: joggal -, hogy sztrájkok és tiltakozások kellettek ahhoz, hogy Hegerék megtegyék ezeket az engedményeket.

Čaputová pozitívan értékelte a hatalommal való visszaélés és a korrupció elleni harc területén elért eddigi eredményeket, azonban figyelmeztetett a 363-as paragrafus használatának veszélyeire.

Ficóék pezsgőt bonthatnak

És ekkor még nem is tudta, hogy nem sokkal később bejelenti a főügyészség: törölték a Smer két vezető politikusa, Robert Fico és Robert Kaliňák elleni vádakat, a volt kormányfő és a belügyminiszter ellen indított eljárást pedig éppen a 363-as paragrafus alapján állították le.

Maroš Žilinka főügyész és helyettesének bejelentése hatalmas felhördülést keltett. Nem is csoda, hiszen a két legmagasabb rangú volt politikus ellen indult eljárás bűnszövetkezet létrehozásának gyanújával. Ez volt Hegerék korrupció elleni harcának eddigi legnagyobb trófeája. Pontosabban: ez lehetett volna, ha Žilinka nem nyúl ismét csak a hírhedt 363-as paragrafushoz.

E szerint a rendelkezés szerint a főügyész önhatalmúlag megszüntetheti a büntető eljárást. Žilinka a megválasztása óta már többször élt a paragrafus adta lehetőséggel, neki köszönheti például a szabadságát Peter Pčolinský, az SIS volt igazgatója, akit Boris Kollárék pártja, a Sme rodina jelölt a posztjára. A Smer-SD, a Hlas-SD és a független képviselők egy részének szavazataival a Sme rodinának még szeptemberben sikerült megakadályoznia az OĽaNO törvénymódosításának jóváhagyását, amely korlátozta volna a 363-as paragrafus főügyész általi használatát.

Indoklásában a főügyészség kedden egyebek mellett a törvényességre, illetve arra hivatkozott, hogy a vádiratból hiányoznak olyan alapvető dolgok, mint például annak a pontos meghatározása, hogy Fico és Kaliňák mikor és hol követte el a bűnszövetkezet létrehozásának bűncselekményét, ráadásul tevékenységük nem felelt meg a bűnszövetkezet büntető törvénykönyvben található definíciójának.

Feltételezhetjük, hogy bármilyen alaposan is indokolhatta volna az ügyészség a Ficóék ellen indított eljárást, az eredmény ugyanez lett volna.

Nincs még veszve minden, hiszen ahogy Pčolinskýt azóta újra meggyanúsították, úgy a smeresek ellen is érkezhet új vádemelési indítvány. Félő azonban, hogy ezt már nem a Különleges Ügyészi Hivatal, hanem a pozsonyi kerületi ügyészség kezeli majd - ez pedig közvetlenül Žilinka alá tartozik. A kör egyelőre bezárult, Ficóék cellája viszont nyitva maradt.

Szövetség: végre rólunk is esett szó

A főügyészség mindenesetre elég taktikusan megvárta, amíg az államfő befejezi évértékelő beszédét a parlamentben, csak ezután mertek belecsapni a lecsóba. Ha ezt tudta volna Čaputová, a dolgok állásáról szóló beszéde valószínűleg még ennél is keményebb hangvételű lett volna.

Valójában elég vértelen volt az államfő beszédének a kisebbségekkel foglalkozó passzusa, konkrétumok nélkül, általánosságban jelentette ki, mennyire fontos, „hogy a nemzeti kisebbségek tagjainak legyen megfelelő lehetőségük a fejlődésre és a nyelvük, kultúrájuk fejlesztésére.”

Nem szólt arról például, hogy a kormány 2023-as törvénykezési tervébe sem kerül be a kisebbségek jogállásával foglalkozó törvény, amire valószínűleg már keresztet vethetünk.

A Szövetségnek azonban így is tetszett a beszéd. A szlovákiai magyarok érdekképviseletét is felvállalni akaró gyűjtőpárt nyilatkozatában kiemelte, hogy a köztársasági elnök - a korábbi országjelentésekkel ellentétben - idén legalább foglalkozott a nemzeti kisebbségek helyzetével is.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG