Lényeg Megint jön egy nyugdíjkifizetés, és ha lesz elég képviselő, akkor majd az egészségügyisek is vastagabb borítékot kaphatnak

2022. október 5. - 21:19 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Megint jön egy nyugdíjkifizetés, és ha lesz elég képviselő, akkor majd az egészségügyisek is vastagabb borítékot kaphatnak
Fotó: TASR - illusztráció

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A kisebbségbe szorult szlovák kormány rendre olyan javaslatokkal áll elő, ami a lakosság nem elhanyagolható csoportját kedvezőbb helyzetbe hozza. Így aztán nem is csoda, hogy a parlamentben mostanság összejön elegendő számú szavazat.

Mindenki támogató

Emiatt is emelkedhet az egészségügyi dolgozók bére, hiszen a törvényhozás szerdán jóváhagyta az erről szóló módosítást. Az orvosok és a nővérek bérén senki nem akar spórolni, mert alapból megérdemlik a vastagabb borítékot. Na meg hát a hó végén választások lesznek, ami szintén nem elhanyagolható szempont. Ezért aztán szinte mindenki megszavazta a béremelési javaslatot, amivel a minisztérium meg kívánja akadályozni az egészségügyiek külföldre vándorlását vagy a pálya elhagyását. Aztán itt van az is, hogy idén már másodszor is kifizetnék a 13. nyugdíjat az arra jogosultaknak. Minden politikus tudja, hogy a nyugdíjban részesülők számára az eddig megtett intézkedések nem elegendőek, főleg a tomboló inflációra tekintettel. Szóval novemberben jönne az újabb kiegészítő juttatás, amelynek azonban alacsonyabb lesz az összege, mint a júliusban kifizetett 13. kifizetésnek.

Csak jöjjön össze a jövő évi költségvetés!

Az államkassza őre, a pénzügyminiszter meg már mostantól izgulhat amiatt, hogy mi lesz a következő év költségvetésével. Igor Matovič bízik abban, hogy az SaS ellenzékbe vonulása ellenére is sikerül elfogadni a büdzsét, de azért a puskaport is szárazon szeretné tartani. Emiatt az OĽaNO elnöke másfél milliárd euróval egészítené ki az idei kiadási oldalt, mégpedig gyorsított eljárásban. Mert ha ezt sikerül összehozni, ellentétben mondjuk a jövő évi költségvetéssel, akkor aztán jöhetne az automatikusan működő ideiglenes büdzsé, ami meg kopírozná az ideit, az említett tétellel együtt. És egy kis többletpénz mindig jól jön a kormánynak.

Matovič persze akkor sem válna meg a pénzügyminiszteri poszttól, ha nem sikerülne elfogadni a 2023-as költségvetést. Úgy véli, hogy a kisebbségi kormány ideiglenes kasszával is tovább működhet. De azért érzi, az mégsem lenne olyan jó dolog, hiszen rendes büdzsé híján nem lesz pedagógus- meg orvosi béremelés és nem nőne a közalkalmazottak fizetése sem. Jobb stratégia híján tehát arra számít, hogy majd végül akad 76 olyan képviselő, aki rábólint a következő esztendő gazdálkodási tervére.

Fogadkozik az új miniszter

A mai kormányülésen bemutatkozott az új oktatásügyi miniszter is, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy egyetlen iskolát se kelljen bezárni. Minden iskolának és oktatási intézménynek elegendő forrással kell rendelkeznie a működéshez, vallja Ján Horecký, és emlékeztetett arra, hogy a pénzügyminisztérium pénteken csaknem 17 millió eurót szabadított fel az energiaárak kompenzálására.

Megállás nélkül piálunk és rohanunk a halálba

Közben meg úgy tűnik, mintha egyre több őrült sofőr közlekedne az utakon, mert egy újabb borzalmas baleset történt az országban. Az öt halálos áldozatot követelő pozsonyi tragédiához hasonlóan most is a járdán ütött el gyalogosokat egy ittas autós, ezúttal Čadcán. Ha kijózanodik ez a vezető, biztos bánni fogja, hogy kórházba juttatott egy nőt a két kicsi gyerekével együtt. Mindenesetre a pozsonyi halálautó pilótája, amint beszámítható állapotba került, fegyvert akart kérni a rendőröktől, és azt mondogatta, hogy öljék meg, vagy ő öli meg magát.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG