LÉNYEG: Nem baj, ha egy koalíciós párt lefitymálja a belügyminisztert. Csak ne hagyja ott a kormányt, mert akkor a kőgazdag maffia átveszi az irányítást

2021. szeptember 24. - 20:51 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Nem baj, ha egy koalíciós párt lefitymálja a belügyminisztert. Csak ne hagyja ott a kormányt, mert akkor a kőgazdag maffia átveszi az irányítást
Facebook

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Marad a belügyminiszter a helyén, és ehhez nem kellett az összes koalíciós partner támogatása sem. Pénteken döntött a parlament arról, bizalmat szavaznak-e annak a Roman Mikulecnek, aki az ellenzék szerint minden rendőrségi belháború kirobbantója, ráadásul elfogadja a kenőpénzt is, meg a maffiacsoportok tagjainak közeledését. De mivel csak ötvenkét képviselő volt meggyőződve arról, hogy a miniszter képviseli a sötét oldalt, ezért minden maradt a régiben. Az már más dolog, hogy Robert Fico olvasatában Mikulec tulajdonképpen vereséget szenvedett. De egy ellenzéki hordószónoktól nehéz elvitatni azt a jogot, hogy kedvére értelmezzen bármit, ami az országban történik.

Maradtak fenntartások

A Smer vezetője úgy reagált, hogy az ülés elérte a célját, hiszen senki sem cáfolta a miniszter ellen felhozott vádakat. Szerinte a szavazás megmutatta, hogy Mikulec nem élvezi a teljes kormánykoalíció támogatását, mivel nem tudta megszerezni a szavazatok többségét. Fico arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sme rodina szinte összes képviselője tartózkodott. És ez tényleg feltűnő volt. De azt nem szabad elfelejteni, hogy Boris Kollárék még mindig dühösek, mert emberük, Vladimír Pčolinský, a korrupciós vádak miatt lemondani kényszerült titkosszolgálati vezető hosszú hónapokig ült letartóztatásban. Akinek a testvére történetesen a Sme rodina képviselői klubjának elnöke, és aki meg azt állítja, ő és kollégái sincsenek meggyőződve arról, hogy Mikulec körül minden rendben van. Azt, hogy a szavazáskor tartózkodtak, állítólag úgy kell érteni, hogy vannak bizonyos fenntartásaik.

77 képviselővel a háta mögött Igor nem akar ugrálni

Konkrét aggályai az OĽaNO vezetőjének is vannak Kollárékkal kapcsolatban, de Igor Matovič mégsem kísérletezne egy Sme rodina nélküli kormánnyal, mert az kockázatos lenne. A legerősebb kormánypárt szerint most nem lenne jó próbálkozni egy 77 képviselő által támogatott kabinettel, mert az tényleg csak egy hajszányi többséget jelentene a 150 fős parlamentben. A pénzügyminiszter úgy látja, a maffia csordultig teletömte a zsebét, és félő, hogy a vázolt esetben két-három képviselőt sikerülne megvásárolniuk, amivel véget vetnének a korrupcióellenes koalíciónak. Matovič azt ígéri, mindent megteszek azért, hogy együtt maradjanak Kollárékkal, akik viszont teljesen másként látják a rendőrségen belüli belharcot. Annyira eltérően, hogy egyenesen a nyomozókat vádolják valamiféle maffiamódszerekkel.

Egy Žigát már őrizetbe is vettek

Ettől még a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség végzi a dolgát, pénteken a NAKA például a legnépszerűbb ellenzéki párt prominens képviselőjének a rokonát, Štefan Žigát vette őrizetbe. A nyomozók egy olyan korrupciós ügyben kutakodnak, melynek lényege, hogy a gyanú szerint Norbert Bödör Smer-közeli oligarcha kenőpénzt fizethetett a zsaruság korábbi magas rangú beosztottjának. Mindezt azért, hogy az akkor még smeres, de mostanra már "pellegrinissé" szelídült Žiga hozzátartozója után ne szaglásszanak egy csalássorozat miatt.

Belassul a gyorforgalmi átadása

Amilyen kedvező hír az, hogy a rendőrök sorban gyűjtik be a korábbi hatalmasok simlis embereit, annyira lehangoló, hogy nem lesz semmi a Pozsonyba vezető R7-es gyorsforgalmi út vasárnapi megnyitásából, mivel a társaság nem gyűjtötte be a szükséges engedélyeket. Eddig arról szólt az ígéret, hogy a jövő hét elejétől Dunaszerdahely és Somorja irányából akár 130 km/h sebességgel lehet száguldani egészen a főváros szélesebb központjáig, azaz a Kikötői hídig. Így viszont jó esetben egy hétig még rá kell kanyarodni a 63-as autóútra, és türelmet színlelve át kell poroszkálni Pozsonypüspökin keresztül.

Sidó Árpád