Lex DAC: Danko meghajol a Híd akarata előtt

2019. április 17. - 19:33 | Belföld

Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke elfogadja a Híd párt lépéseit az állami jelképekről szóló törvénnyel összefüggésben. A házelnök a párt szerdai közleményére reagált, miszerint az nem fogja támogatni a megvétózott jogszabályt.

Lex DAC: Danko meghajol a Híd akarata előtt
Andrej Danko (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk/videó:
Azt ígérik, ha életbe is lép, csak pár napig marad érvényben a „himnusztörvény” (VIDEÓ)

„Mivel az elnök megvétózta a törvényt, alkalmazkodni fogunk a Híd módosító javaslatához” – mondta Danko, hozzátéve: világossá kell tenni, hogy a módosítás az állami himnuszok ünnepnapokon való lejátszását fogja érinteni. A házelnök ismét leszögezte: az SNS célja az állami jelképekről szóló törvénnyel nem az volt, hogy korlátozzák vagy betiltsák más állami himnuszok megszólalását Szlovákia területén, hanem hogy megőrizzék az állami címert a jégkorongozók mezein.

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter szerdán kijelentette: a párt nem fogja ismét megszavazni az Andrej Kiska államfő által megvétózott törvényt. Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter hozzátette: amennyiben nem fogadják el újra az ominózus jogszabályt, a májusi ülésre előkészítenek egy képviselői indítványt, amely rendezné az állami himnuszokról szóló vitatott rendelkezés kérdését. A jogszabály szövegéhez egy mondatot írnának hozzá: „Az előző mondat nem érinti a természetes vagy jogi személyek ahhoz való jogát, hogy más állam himnuszát lejátszhassák vagy elénekelhessék.”

Andrej Kiska államfő korábban megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt, és annak egészét visszautalta a parlamentnek újratárgyalásra. A törvény rendelkezéseit a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel is összeegyeztethetetlennek tartja.

Mivel az elnök a törvény egészét megvétózta, a parlamentnek vagy az eredeti formájában kell újra elfogadnia, vagy pedig elutasítja azt. A jogszabályt a képviselők a májusi ülésen fogják megvitatni.

Az állami jelképekről szóló törvény annak bírálói szerint betiltja a külföldi himnuszok lejátszását és éneklését a nyilvános eseményeken, ha azokon nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttsége. A törvény megvétózását kérte mások mellett az SNS elnöke, illetve Bugár Béla, a Híd elnöke is.

Az SNS az állami jelképekről szóló törvényjavaslattal a jégkorong-válogatott mezeire tervezett új logóra reagált. A párt célja a javaslattal az volt, hogy az állami jelképek nagyobb védelmet élvezzenek.

(TASR)