Mától tilos a választási felmérések közzététele!

2020. február 15. - 09:49 | Belföld

Szombattól (február 15.) tilos közzétenni a választási közvélemény-kutatások eredményeit. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a február 29-i választások előtt már nem mérik fel a politikai pártok népszerűségét.

Mától tilos a választási felmérések közzététele!
Fotó: illusztráció

A felmérési moratórium két héttel a parlamenti választások előtt lépett érvénybe, bár tavaly a Smer-SD, az SNS és Kotleba-féle ĽSNS megpróbálkozott azzal, hogy a "felméréscsend" 50 napos legyen. A parlamentben meg is szavazták az erről szóló törvényjavaslatot, amit aztán 2019-ben az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított - így az nem lépett érvénybe. Maradt az eredeti törvény, amely 14 napos felmérési moratóriumot határozott meg.


A három releváns ügynökség utolsó nyilvánosságra hozható felméréseiről itt írtunk:

FOCUS: Matovičék már a második helyen, küszöb alatt a Híd, az MKÖ és az SNS is

A HELYZET FOKOZÓDIK: Tovább erősödött Matovič, továbbra is küszöb alatt a Híd és az MKÖ

Mégsem bukna akkorát a Smer? A magyar pártok sorrendje változik, de ez kevés a sikerükhöz


Azonban a moratórium nem jelenti azt, hogy a különböző ügynökségek ne készítenének felméréseket a politikai pártok számára. Sőt az 50dni.sk oldal egy polgári kezdeményezést is életre hívott, és aki befizetett a "közös kasszába", az február 20-án és 26-án e-mailben megkapja a kezdeményezés által rendelt két-két "privát" felmérést. Mivel az akcióhoz majdnem 10 ezer ember csatlakozott, a felmérés részleteinek kiszivárgására lehet számítani - mivel az adatok közlééséért magánszemélyeket - pl. a Facebookon - nem lehet megbírságolni.

A választási kampány február 26-án éjfélkor, 48 órával a választások előtt ér véget. A február 27-én kezdődő kampánycsend során már a sajtó sem tájékoztathat a parlamenti választásokon induló pártokról, jelöltekről. A kampánycsend egészen a február 29-i voksolás végeztéig tart majd.

Szlovákia történetének nyolcadik parlamenti választásán 25 párt indul, több mint 4 millió lakos jogosult az urnákhoz járulni, és a voksolás országos összköltsége 12,6 millió euró lesz.

(TASR/para)