Matovič és Sulík elásták a csatabárdot, megszületett a megegyezés a folytatásról a kormánykoalícióban

2021. március 11. - 13:10 | Belföld

„A koalíció vezetői megállapodásra jutottak a közös kormánykoalíció folytatásáról” – áll az SaS közösségi oldalán nyilvánosságra hozott bejegyzésben.

Matovič és Sulík elásták a csatabárdot, megszületett a megegyezés a folytatásról a kormánykoalícióban
Fotó: TASR - archív

A párt azt írja, a részleteket, beleértve a személyi kérdéseket is, a kormánypártok vezetői egy közös sajtótájékoztatón jelentik majd be, miután mindenről egyeztettek.

Sulík megerősítette, hogy a partnerek már szerdán megegyeztek. Hozzátette: „nagyon jó” megállapodás született, de még nem végleges, bizonyos részleteken a mai nap folyamán még finomítani fognak. Az SaS elégedett a fejleményekkel. Hogy Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter a helyén marad-e, nem árulta el. A memorandum szövegét Sulík elmondása szerint Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter fogja megfogalmazni.

Sulík elmondta, szerdán csaknem két órán át tárgyalt négyszemközt Igor Matovič kormányfővel, sok mindent tisztáztak.

Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke időközben az Expres Rádió közéleti műsorában kijelentette: a kormányválság véget ért. Hozzátette: minden koalíciós partner kapott is, és veszített is valamit.

Az SaS elnöke, Richard Sulík meggyőződése, hogy a megegyezésben van ráció, és hozzájárul a kapcsolatok normalizálásához a koalícióban.

„A megállapodás tartalmazza a jó kormányzásról szóló memorandumot, amelynek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az SaS párt folytassa a koalícióban. Richard Sulík bízik benne, hogy Igor Matovičcsal megtalálták a közös utat ahhoz, hogy kijöjjenek egymással, kommunikáljanak és betartsák a megállapodásokat”

– fogalmaznak az SaS közleményében, majd hozzáteszik, a gazdaságügyi miniszter nem fog reagálni a múltban őt ért támadásokra a kormányfő részéről, az embereknek ugyanis nyugalomra és segítségre van szükségük.

A Sme rodina elnöke, Boris Kollár szerdán este nem hivatalosan közölte az ablaka alatt várakozó újságírókkal, hogy minden bizonnyal megegyezés született a kormánykoalíció sorsáról.

„Úgy gondolom, hogy megegyeztünk” – mondta a parlament elnöke szerdán este az újságíróknak, részleteket azonban nem árult el. Arról sem beszélt, hogy Marek Krajčí (OĽaNO) marad-e az egészségügyi miniszter. A Denník N információi szerint a tárgyalás szerdán még éjfél előtt véget ért, és úgy egyeztek meg, hogy Igor Matovič marad a kormányfő, az azonban korántsem kizárt, hogy az egészségügyi minisztert nem váltják le.

Az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a Za ľudí az Európai Gyógyszerügynökség által egyelőre nem regisztált Szputnyik V vakcinák vásárlása után kialakult koalíciós válságot igyekeztek megoldani szerdán. Mindegyik kormánypárt egyetértett abban, hogy nem akarnak előrehozott választásokat, az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítását szorgalmazta. Szóba került Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter esetleges távozása, ő azonban kedden kijelentette, önként nem áll szándékában lemondani, és minden a kormányfő kezében van.


(TASR/para)