Mikulec figyelmeztet, a Sme rodinás képviselők megszegik a koalíciós szerződést, ha a leváltása mellett fognak szavazni

2021. június 9. - 12:53 | Belföld

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter szerint amennyiben a két Sme rodinás képviselő állja a szavát, és valóban a támogatni fogják a leváltását a parlament rendkívüli ülésén, az elméletileg a koalíciós szerződés megszegését jelenti.

Mikulec figyelmeztet, a Sme rodinás képviselők megszegik a koalíciós szerződést, ha a leváltása mellett fognak szavazni
Fotó: TASR

„Nincs ez teljesen rendben, de mindenkinek a saját döntése” – jegyezte meg Mikulec a kormány szerdai ülése előtt, hozzátéve, szemet huny a dolgok felett.

A tervek szerint a belügyminiszter hétfőn találkozik Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel és Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszterrel, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljanak. „Szívesen tisztáznám a dolgokat, amelyeket Krajniak úr a médiában mondott” – fűzte hozzá a munkaügyi miniszter hétvégi kijelentéseire reagálva, miszerint Mikulec elveszett abban, ami a tárcáján belül zajlik, és nincs rendben, hogy egyik rendőr letartóztatja a másikat.

Az SaS elnökét, Richard Sulíkot is nyugtalanítja az OĽaNO és a Sme rodina közti konfliktus, ők azonban kitartanak Mikulec mellett. Sulík azt mondta, őt elsősorban a belügyminiszter eredményei érdeklik, ezek alapján pedig nem kell leváltani.

A Sme rodina két képviselője, az előzetes letartóztatásban ülő ex-SIS-igazgató, Vladimír Pčolinský testvére, Peter Pčolinský és Adriana Pčolinská kedden jelezték, hogy támogatni fogják a belügyminiszter leváltását. Az ellenzék azután követelte Mikulec menesztését, miután csütörtökön őrizetbe vették Adrián Szabót, a belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatalának igazgatóját. Hivatali hatáskörrel való visszaélés és korrupció gyanújával indult ellene büntetőeljárás.

Fico meggyőződése, hogy Szabó letartóztatásával el akarják hallgattatni a belügyminisztérium alá tartozó felügyelőséget, amely a Szlovák Titkosszolgálat jelentésével összefüggésben folytat vizsgálatot. Fico állítja, megalapozott bizonyítékok nélkül, hamis vallomások alapján vannak többen is előzetes letartóztatásban.

A Smer-SD azt akarja, hogy a rendkívüli ülés június 15-én legyen, a tervezett parlamenti ülés időpontjában.


(TASR/para)