Rács mögött marad a SIS exigazgatója, egyre szorul a hurok a nyaka körül

2021. május 25. - 12:10 | Belföld

Továbbra is vizsgálati fogságban marad a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi igazgatója, Vladimír Pčolinský.

Rács mögött marad a SIS exigazgatója, egyre szorul a hurok a nyaka körül
Fotó: TASR

Erről kedden döntött a Legfelsőbb Bíróság – tájékoztatott Alexandra Važanová szóvivő.

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa egyúttal kiterjesztette Pčolinský fogva tartásának okait az úgynevezett preventív őrizettel.

Pčolinskýt március 11-én, kora reggel vették őrizetbe a NAKA emberei. Azzal gyanúsítják őt, hogy Boris Beňával, a SIS volt igazgatóhelyettesével együtt 40 000 euró értékben kenőpénzt fogadtak el Zoroslav Kollár vállalkozótól és csődügyvédtől. A vállalkozó cserébe állítólag azt kérte, hogy az SIS ne figyelje meg őt.

Április végén újabb ügyben gyanúsították meg, pénzt adott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egyik középvezetőjének, aki a gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozott. Marián Kučerka - aki szintén előzetesben ül - már egy ideje együttműködik a rendőrséggel, és a vallomása szerint Pčolinský 10 ezer eurót fizetett neki, hogy ne foglalkozzon egy közelebbről meg nem nevezett nemzetközi építőipari vállalattal összefüggésben felmerült gyanúval. A SIS menesztett vezetője tagadja az új vádakat.

Kučerkát tavaly a Júdás ügyben vádolták meg, mert a gyanú szerint 25 ezer euróért cserében Norbert Bödör utasítására hanyagolnia kellett volna a Smer korábbi miniszterének -a jelenleg a Hlas képviselőjeként dolgozó - Peter Žigának az ügyét.


(TASR/para)