Mit tett a kormány, hogy megfékezze a vírust, amíg Matovič a francia Riviérán videózgatott?

2020. március 23. - 11:47 | Belföld

Peter Pellegrini volt kormányfő továbbra is segíteni akarja Szlovákiát az új típusú koronavírus miatt kialakult válságban. Ezt a közösségi hálón jelentette be hétfőn. Egyszersmind elutasította Igor Matovič, a jelenlegi miniszterelnök bírálatát, és az együttműködés fontosságáról beszélt.

Mit tett a kormány, hogy megfékezze a vírust, amíg Matovič a francia Riviérán videózgatott?
Facebook

Matovič többek között azt állítja, hogy a Smer és a kormány túl későn léptek, a kampányidőszakban nem törődtek a fenyegető válsággal. A miniszterelnök szerint az előző kormánynak nem volt terve arra nézve, mit kellene tenni a megbetegedések számának növekedése esetén, és nem vásárolt idejében védőfelszereléseket.

Pellegrini erre reagálva kijelentette, hogy már januárban intézkedtek. "Már januárban utasítottuk a kórházakat, a rendőröket és a tűzoltókat, hogy vásároljanak védőfelszereléseket, ezt követően fordultunk az Állami Tartalékalaphoz" – közölte a volt kormányfő, hozzátéve: kész továbbra is kamatoztatni a kapcsolatait annak érdekében, hogy Szlovákia a lehető legnagyobb mennyiségű egészségügyi védőfelszereléshez juthasson hozzá.

Pellegrini szerint a politikai viszálykodás most nem érdekli az embereket, együttműködést akarnak látni. Utalt rá, hogy a héten is érkezik egy védőfelszereléseket szállító repülőgép, melyet még az előző kormány rendelt meg.

A volt kormányfő mellett kiállt Richard Raši volt miniszterelnök-helyettes is. Ő is azt állítja, hogy a kormány és a szakértői már a kampányidőszak alatt is foglalkoztak az új koronavírus jelentette problémával, bár akkor még Olaszországban sem volt ennyire rossz a helyzet. "A szakértők és a kormány már hetekkel ezelőtt munkához láttak, és előkészítettek mindent, amit kell. Igor Matovič mindeközben a francia Riviérára és Ciprusra utazgatott videózgatni" – fogalmazott Raši a közösségi hálón közzétett bejegyzésében. Hozzátette: a gyorsan elfogadott, határozott óvintézkedéseknek köszönhető, hogy a fertőzöttek száma nem ugrott meg drámai mértékben.

A kormányfő vasárnap is bírálta az előző kormányt, miután látogatást tett az Állami Tartalékalapnál. Azt mondta, hogy a raktár üres, és kilátásba helyezte Kajetán Kičura, a tartalékalap elnökének menesztését. Matovič szerint utóbbi gazdasági kárt okozott, emellett a közérdeket és a lakosság egészségét is veszélyeztette. Kičura állítja, a törvénnyel összhangban járt el.

TASR