Néhány iskola fogadhat majd felső tagozatosokat és középiskolásokat, de a szabályozás homályos maradt a kormányülés után is

2020. december 4. - 14:46 | Belföld

Hétfőtől néhány iskola fogadhat majd felső tagozatos gyerekeket és középiskolásokat, de egyelőre nem tudni, hogy hány iskola teszi ezt meg. Az biztos, hogy amelyik ki akar nyitni hétfőn, annak a hétvégén antigén tesztekkel tesztelnie kell a tanulókat és egy velük élő hozzátartozójukat. A részletek még homályosak, a következő napokban adja ki a kormány, az oktatási minisztérium és a közegészségügyi hivatal a vonatkozó rendeleteket. Az alsótagozatos oktatást ez a rendelkezés nem érinti.

Néhány iskola fogadhat majd felső tagozatosokat és középiskolásokat, de a szabályozás homályos maradt a kormányülés után is
Fotó: TASR

„Nagy kő esett le a szívemről, ahogy az oktatási miniszterrel beszélgettünk, úgy érzem, hogy mindketten az szeretnénk, hogy a gyerekek mielőbb iskolába kerüljenek, de egyben mindketten tudatosítjuk, hogy védeni kell az egészséget és az életet” - kezdte a sajtótájékoztatót Igor Matovič a pénteki, rendkívüli kormányülés után. A kabinet döntött arról, hogy néhány iskolában még karácsony előtt, a jövő héttől kezdődően kipróbálják, hogy hogyan működhet az iskolák újranyitása, amely várhatóan januárban indul el országszerte.

„Nehéz válsághelyzetben vagyunk, a pozitív esetek száma gyorsan növekszik, úgy, mint ahogyan az országos tesztelés előtt, de összeszedtük a bátorságunkat, hogy a a két jogot, az egészség védelmét és a gyerekek oktatáshoz való jogát összeegyeztessük” - folytatta Matovič, de sok konkrétumot ezután sem mondott.

A rendeletek a következő napokban várhatóak

Az már az előzetes hírek alapján várható volt, hogy valamilyen módon engedélyezi a kormány a felső tagozatos és középiskolás tanulók visszatérését az osztályokba, a kérdés az volt, hogy hogyan és milyen feltételek mellett. A részletekkel azonban továbbra is adós maradt a kormány. „A következő napokban hozzuk nyilvánosságra az egyes kormányrendeleteket, a közegészségügyi hivatal és az oktatási minisztérium döntéseit, fontos azonban elmondani, hogy az a határidő, amely minden dokumentumban szerepel majd, az hétfő lesz” - tájékoztatott Branislav Gröhling.

A hétfő ebben az esetben december 7-ét jelenti.

„Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden iskolának ki kell nyitnia hétfőn vagy az utána következő napokban, ekkor csak azok az iskolák nyitnak meg, amelyek kapcsolatba léptek a miniszterelnökkel vagy velünk, az oktatási minisztériummal, és mi valamilyen módon ellenőrizni fogjuk az egyes intézkedéseket” - mondta Gröhling.

Próba januárra

A minisztérium ezt követően adja majd ki az egyes útmutatókat, amelyek meggyorsíthatják az iskolák kinyitását. Gröhling ugyanis elsősorban főpróbának tartja a karácsony előtti iskolanyitást a téli szünet után tervezett, tényleg országos nyitáshoz.

„Az a legfontosabb, hogy most beállíthatjuk azokat a feltételeket, amelyek majd januártól érvényesek lesznek” - magyarázta a miniszter.

A következő napokban megszólítják az egyes szakmai szervezeteket, a ZMOS-t, az UMS-t, a megyéket, a fenntartókat, hogy közösen fel tudjanak készülni az iskolanyitásra.

Gröhling szerint a egyes részleteket már ma, másokat csak egy héten belül tudják elkészíteni. „Nem lesznek százalékok, más feltételek lesznek” – mondta Gröhling arra a kérdésre, hogy minden tanulót tesztelni kell-e vagy csak bizonyos százalékukat. Az biztos, hogy a tanulónak csak egyik, vele élő hozzátartozóját akarják tesztelni. Ján Hollý (Sme rodina) törvényalkotásért felelős miniszterelnök-helyettesre hivatkozva Gröhling azt állította, hogy nem lesz alkotmánysértő, nem számít majd diszkriminációnak, ha az egyik gyerek iskolában, a másik viszont csak otthon tanul majd.

Hol lehet majd teszteltetni?

A tesztelést mobil egységekkel vagy az iskola, a fenntartó által létrehozott tesztelési pontokon végzik majd. Nem kötelező saját tesztelési pontot létrehozniuk, szerződhetnek például már működő mobil tesztponttal. „Megegyezhetnek, hogy egy bizonyos időszakban az iskola rendelkezésére állnak” – mondta Matovič. Korábban a kormányfő azt posztolta a Facebookon, hogy a tesztet adja a kormány, és elvégzett tesztenként 5 eurót ad a tesztelés megszervezésére. a kormányülés után erről nem beszélt a miniszterelnök.

Tesztelni fogják a tanulókat és a velük egy háztartásban élő egyik szülőt. A tesztelés eredménye alapján az iskolák dönthetnek majd arról, hogy marad-e a távoktatás vagy a tanulók visszatérhetnek az iskolapadba, vagy esetleg kombinálják a két lehetőséget.

Talán tíz iskola kinyithat a jövő héten

A miniszterelnököt több tucat iskola kereste meg azzal, hogy újra megkezdenék a jelenléti oktatást a felső tagozaton és a középiskolákban is. „Mindenkivel kapcsolatba lépünk, de csak azokat kapcsoljuk be a hétvégi pilottesztelésbe, akik ezt tudják vállalni” – mondta Igor Matovic. Szerinte azonban az iskolának nem kötelező hétfőtől kezdenie, ha szerdára tudja letesztelni a diákokat, akkor csütörtöktő indíthatja a jelenléti oktatást.

„A gimnáziumok például úgy is dönthetnek, hogy csak az érettségiző osztályt nyitják meg” - mondta a kormányfő.

Szavaiból végül az derült ki, hogy mintegy 10 iskola talán kinyit majd jövő héten.

Alig más a mostani elképzelés, mint Gröhling hétfői terve

Habár a pontos részletek még homályosak, a kormány által elfogadott elképzelés szinte egyezik az oktatási miniszter hétfőre kidolgozott tervével, amelyet azonban a központi válságstáb elutasított. A kormányfő szerint a különbség az, hogy most azt keresték, hogyan lehetne megnyitni az iskolákat azoknak a gyerekeknek, akik le lesznek tesztelve. „A válságstáb elé került anyag ezt más szemszögből közelítette meg” - próbált különbséget találni Matovič.

- lpj -