Orbánék kivételével mindenkit felbőszít az, ami Fehéroroszországban zajlik

2020. augusztus 14. - 11:12 | Külföld

Zúgolódik a demokratikus világ amiatt, ami jelenleg Fehéroroszországban folyik. Egy hete választásokat tartottak a posztszovjet országban, amit az 1994 óta államfőként regnáló Aljakszandr Lukasenka - úgy, ahogy az ilyen államokban szokás - 80 százalékkal meg is nyert, és ami rögtön heves tüntetéseket váltott ki. Az EU-s államok többsége már tiltakozott a minszki fejlemények miatt, és a V4-es országok vezetői majdnem egy húron pendülnek a helyzet értelmezésében. Magyarországot látszólag alig zavarja, mi folyik Fehéroroszországban, sunnyogás tapasztalható. 

Orbánék kivételével mindenkit felbőszít az, ami Fehéroroszországban zajlik
Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett meg kell ismételni a fehéroroszországi elnökválasztást - csapott az asztalra Andrej Babiš cseh miniszterelnök, aki péntek reggel mondta el véleményét a Twitteren.

A cseh kormányfő leszögezte, hogy a megismételt választást átlátható módon kell lebonyolítani.

Emellett azt is tudatta, hogy egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt fogják javasolni Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy az EU állam-, illetve kormányfői sürgősen tartsanak videokonferenciát a fehérorosz választás miatt.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek megmozdulások. A hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett. Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később elhagyta az országot. A hatóságok híradások szerint brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben, és országszerte mintegy 6700 embert vettek őrizetbe, két tüntető pedig életét vesztette, a rendőrség a megmozdulások eltiprása érdekében még éles lőszert is bevetett.

A hatalom emberei valahol érezhették, kissé túltolták a biciklit, ezért péntekre virradó éjjel jelezték, a fehérorosz belügyi hatóságok szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe. A tut.by internetes hírportál közlése szerint a főváros Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette, hogy péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

A fehéroroszországi helyzet miatt szinte minden demokratikus ország tiltakozik, a visegrádi négyek tagállamainak - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - vezetői is szinte egyöntetűen elítélik Minszk politikáját. Magyarország kissé különutas ebben a kérdésben, a budapesti kormány nagyon óvatoskodó.

Zuzana Čaputová szlovák államfő már napokkal ezelőtt elítélte a fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tüntető belarusz állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszakot.

Lukasenkáék azt sem tűzik a kalapjuk mellé, amit Ivan Korčok, a szlovák diplomácia irányítója mondott a belaruszi helyzetről, aki antidemokratikusnak ítélte meg az ottani állapotokat.

Cseh kollégája, Tomáš Petříček még be is hivatta hivatalába a fehérorosz nagykövetet, mert a posztszovjet államban a hivatalos szervek azt találták ki, hogy Csehország szervezi az ottani tüntetéseket.

Lengyelország miniszterelnöke szerint nem ülhetünk ölbe tett kézzel a fehéroroszországi eseményeket látva.

Mateusz Morawiecki úgy véli, a belaruszi polgároknak most európai szolidaritásra van szükségük.

Magyarország vezetői a V4-ekhez képest a békebíró szerepét játszák el. Szíjjártó Péter csütörtökön azt jelezte, "abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését..." Hogy mégsem nézi Budapest jó szemmel azt, ami Minszkben történik, csupán abból lehet kikövetkeztetni, hogy a magyar diplomácia vezetője azt is megjegyezte a közösségi oldalán, hogy egyeztetett lettországi kollégájával, és "egyértelművé vált, hogy hasonló a helyzetértékelésünk."

Tehát ahhoz, hogy sejteni lehessen, mit gondol Szíjjártó a fehéroroszországi állapotokról, nem árt megnézni, a lett Edgars Rinkēvičs miképpen vélekedik a térségbeli Lukasenka országáról.

Rinkēvičs azt mondja, folytatódik a békés tiltakozók elleni erőszak, ezért szankciókkal kell böntetni a minszki politikacsinálókat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök eddig még nem nyilatkozott a fehéroroszországi káoszról, de erre jó oka van. A kormányfő ugyanis pár héttel a választások előtt ellátogatott Minszkbe és baráti gesztust tett Lukasenkának. Ahogy erről a magyar kormány hivatalos oldalán olvasni lehet, Magyarország június elején azt az álláspontot képviselte, "hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat"...és különben is, a két ország nemzete "sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk".

(sp)