Összeült a szlovák biztonsági tanács a Csehországban történtek után

2021. április 20. - 15:40 | Belföld

A szlovák biztonsági tanács értékelte az ország biztonsági helyzetét a Csehországban történtek után.

Összeült a szlovák biztonsági tanács a Csehországban történtek után
Fotó: TASR

Erről Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő tájékoztatott a biztonsági tanács keddi ülése után, amelyet azt követően hívtak össze, hogy Andrej Babiš cseh miniszterelnök szombaton bejelentette, a kelet-morvaországi Vrběticében történt 2014-es robbantások mögött az orosz titkosszolgálat, a GRU emberei állnak.

„A szlovák titkosszolgálati és biztonsági erők továbbra is biztosítják az állampolgárok érdekeinek védelmét és biztonságát“ – jelentette ki a miniszterelnök.

Csehország a minap 18 diplomatát utasított ki a prágai orosz nagykövetségről. A cseh titkosszolgálatok ezeket a személyeket orosz titkosszolgálati tisztként azonosították. Megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálat munkatársai állnak a 2014 októberében és decemberében, a Vrbětice komplexum lőszerraktárában történt robbantások mögött. Az első robbanásban ketten hunytak el.

A csehek lépésére válaszul vasárnap este Oroszország is kiutasított 20 cseh diplomatát az országból. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága "nem bizonyított és kitalált ürüggyel" ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást "ellenséges lépésnek" és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Kapcsolódó cikkek:

(TASR/para)