Sok hűhó ide vagy oda, a parlamenti képviselők belecsaptak az amerikaiak tenyerébe

2022. február 9. - 11:47 | Belföld

A parlament a szerdai ülésen jóváhagyta a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást.

Sok hűhó ide vagy oda, a parlamenti képviselők belecsaptak az amerikaiak tenyerébe
Fotó: TASR

A 140 jelenlévő képviselőből 79 támogatta a szerződést. Az érvénybe lépéséhez már csak Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek kell aláírnia.

Az OĽaNO 50 képviselője közül 45-en támogatták a szerződést, hárman ugyanis hiányoztak, valamint Romana Tabák és Milan Kuriak ellene szavaztak. Az SaS és a Za ľudí összes jelenlévő képviselője megszavazta a javaslatot. A Sme rodina 17 képviselője közül heten támogatták, hatan pedig ellene szavaztak. Ketten nem vettek részt a szavazáson, a párt elnöke, Boris Kollár pedig tartózkodott.

A szerződést támogatták Ján Mičovský és Ján Krošlák független képviselők, valamint a Progresívne Slovensko honatyája, Tomáš Valášek és Miroslav Kollár a Spoluból.

Egységesen a megállapodás ellen szavaztak a Smeru-SD és a ĽSNS képviselői, valamint a Peter Pellegrini, Tomáš Taraba és Milan Mazurek köré csoportosulók.

A szavazás után a ĽSNS elnöke, Marian Kotleba csatlakozott a parlament előtti tüntetéshez. Azt hangoztatta, elvesztették a parlamentben folytatott harcot, amelyet Szlovákia szabadságáért vívtak. "Ma kezdődik az igazi harc a szlovák nemzet szabadságáért" - emelte ki. Közben Rastislav Schlosár képviselő felolvasta a tömeg előtt annak a 79 képviselőnek a nevét, akik megszavazták a szerződést.

A parlament az eredeti tervek szerint kedden vitatta volna meg a védelmi megállapodásról szóló javaslatot, az ülés azonban botrányba fulladt: az ellenzéki képviselők egy szlovák zászlót feszítettek ki a szónoki emelvényhez, és amikor a kormánypártiak erre egy ukrán zászlót húztak elő, nyakon öntötték őket vízzel, és az egyik képviselőnek a maszkját is letépték. Az ukrán zászló is kapott a vízből, ráadásul mielőtt a ĽSNS-es honatyák kitépték azt a képviselő kezéből, Cigánikováék végig fejjel lefelé tartották a lobogót. A pozsonyi ukrán nagykövetség közölte, elítélik a képviselők viselkedését, és bocsánatkérést várnak a gyalázatos tettért. A keddi rendbontás miatt a védelmi megállapodásról szóló szavazásra csak szerdán került sor.

Miután a szlovák kormány jóváhagyta a védelmi szerződést, Szlovákia és az USA képviselői múlt héten aláírták Washingtonban. A dokumentum lehetővé teszi az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is, bérleti díj fizetése nélkül. A megállapodás tíz évre szól, majd ezt követően is érvényben maradna, felmondani egyéves felmondási idővel lehetne.

A kormánypárti képviselők hangsúlyozzák, a szerződés nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és önállóságát. Az ellenzék azonban bírálja a megállapodást, és azt hangoztatja, hogy amerikai katonai bázisok létesítése zajlik Szlovákiában, valamint hogy az amerikai csapatok az orosz határhoz akarnak közelebb kerülni, és megnyirbálják a szlovák állami szervek hatásköreit.

Zuzana Čaputová államfő is támogatja a védelmi megállapodást. Hogy eloszlassa a közvélemény egy részének aggodalmait, értelmező záradékot csatolt a szerződéshez, amely azoknak a részeknek az értelmezését pontosítja, amelyek a legtöbb kérdést vetik fel. Erre válaszul az amerikai fél is csatolta a saját értelmezési záradékát, amely az államfő szerint tartalmilag összhangban van a szlovákiaival.


(DenníkN/TASR)