Szabadon engedték a korrupcióval és pénzmosással gyanúsított Kajetán Kičurát

2021. október 13. - 15:27 | Belföld

Másfél év után szabadon engedték Kajetán Kičurát, az Állami Tartalékalap egykori főnökét.

Szabadon engedték a korrupcióval és pénzmosással gyanúsított Kajetán Kičurát
Fotó: TASR

Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője szerint a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a nyomozó indítványa alapján döntött Kičura szabadon engedése mellett.

A Legfelsőbb Bíróság október 21-ig hosszabbította meg Kičura vizsgálati fogságát, holott az ügyész eredetileg 2022 januárjáig indítványozta.

Tökölyová szerint jelenleg nincs tervben semmilyen tanúmeghallgatás vagy olyan eljárás, amely során fennállna a befolyásolás kockázata a gyanúsított részéről. A Legfelsőbb Bíróság emellett felhívta a figyelmet rá, hogy a vizsgálati fogság további indítványozásához az illetékes hatóságnak be kell mutatnia a konkrét tervezett meghallgatásokat, illetve indokolnia kell, hogy miért áll fenn ezek befolyásolásának a veszélye.

A szóvivő szerint egyelőre nem lehetséges lezárni a nyomozást, ugyanis bizonyos vizsgálatok még folyamatban vannak, ezek viszont nem indokolják a vizsgálati fogság meghosszabbítását.

Kajetán Kičura tavaly áprilisban került vizsgálati fogságba korrupció és pénzmosás bűntettének gyanúja miatt. A tartalékalap korábbi vezetőjének, a letartóztatott Kičurának a széfjében júniusban szép kis összeget érő aranyrudakat találtak.

A Specializát Büntetőbíróság februárban helyben hagyta Kičura szabadlábra helyezési kérelmét, az ügyész azonban fellebbezést nyújtott be, a Legfelsőbb Bíróság pedig eltörölte az ítéletet.

Az Állami Tartalékalap egykori vezetője azóta többször is indítványozta szabadlábra helyezését, de az illetékes bíróság azt rendre elutasította.


TASR/para