Számos kérdés megválaszolatlan maradt Milan Lučanský, volt rendőrfőkapitány ügyével kapcsolatban

2020. december 31. - 10:25 | Belföld

Az alapvető kérdés az, hogy Lučanský miért nem próbált elmenekülni, amikor december elején Horvátországban tartózkodott. Ehelyett megállapodott a nyomozókkal abban, hogy visszatér Szlovákiába és önszántából elmegy egy kihallgatásra.

Számos kérdés megválaszolatlan maradt Milan Lučanský, volt rendőrfőkapitány ügyével kapcsolatban
TASR

Tartotta is magát a megállapodáshoz. A Júdás-akció másnapján, amely során a rendőrség más vádlottakat vett őrizetbe, kora reggel elvégeztette magán a koronavírus-tesztet, majd elment a rendőrségre.

Arról, hogy Lučanský mit csinált Horvátországban és miért tért onnan vissza, az ügyvédje Matúš Beresecký nem beszél.

„Nem fogom ezt kifejteni, nem fogok válaszolni ezekre a kérdésekre”

– húzta alá.

Valószínű azonban, hogy ha Lučanský nem lett volna hajlandó önszántából visszatérni Szlovákiába, a rendőrség európai elfogatóparancsot ad ki ellene, aminek következtében Horvátország kiadta volna őt. Az sem kizárt, hogy a rendőrség már egy ideje figyelemmel követte a volt rendőrfőnök mozgását.

„Az Európai Unión belül jelenleg nincs probléma az emberek székhely szerinti tagállamba történő kiadatásával "- mondja Daniel Lipšic ügyvéd és volt belügyminiszter, aki a Júdás-ügy egyik vádlottját - Boris Beňa, a SIS egykori helyettesét - képviseli.

Lučanský visszatérése nem volt egyedi cselekedet. Bödör Norbert nyitrai üzletember hasonlóan viselkedett július elején, amikor a rendőrség felszólította, hogy térjen vissza a Dobytkár-ügy miatt.

Bödör ekkor a családjával kirándult, szintén Horvátországban. Bödör a felszólítást követően azonnal hazatért és elment a rendőrségre, azóta őrizetben van.

Kérdéseket vet fel a Lučanský két héttel ezelőtti esete is, amikor első balesete történt.

Már akkor feltételezték, hogy öngyilkossági kísérletről van szó. Mária Kolíková igazságügyi miniszter és Maroš Žilinka legfőbb ügyész azonban ezt a felvetést a nyomozást követően elvetette.

Kolíková Lučanský öngyilkosságának másnapján is állította, hogy a két héttel ezelőtti eset nem egy sikertelen próbálkozás volt, csupán egy szerencsétlen esés okozta a sérülését. A kórházban töltött 12 nap után visszatért az eperjesi börtönbe, amelyet kijelöltek a számára.

Az előző eset kapcsán Lučanský többször beszélt pszichológussal. Az utolsó beszélgetésükre alig négy órával az öngyilkossága előtt került sor. A szakértők azonban nem vettek észre semmi gyanús dolgot, és kizárták, hogy Lučanský öngyilkos hajlamú lenne. Az őrők pedig félóránként ellenőrizték őt.

Lučanskýt a legszigorúbb szabályoknak megfelelően őrizték, így egyedül tartózkodott a cellájában. Szokásos eljárásról van szó, a hozzá hasonló őrizetbe vettek csak kivételes esetekkor kapnak cellatársat.

Arra a kérdésre, hogy Lučanskýnak nem lehetett-e ilyen kivétel, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar nem válaszolt. Žilinka főügyész elmondta, hogy a biztonsági intézkedéseket, többek között azt is, hogy Lučanský egyedül volt a zárkában, a vádlott személyére, valamint a fogva tartás okaira tekintettel hozták meg. Lipšic hozzátette, hogy a vádlottak többnyire szeretnek egyedül lenni a zárkában, mivel így van némi magánéletük. Ugyanakkor kételkedik abban, hogy a „szobatárs“ Lučanský ügyében bármit megváltoztatott volna.

„Ha eldöntötte, hogy öngyilkosságot követ el, nem gondolom, hogy a cellatárs jelenléte megakadályozta volna, hogy ezt elkövesse az éjszakai órákban“

– tette hozzá.

Lučanský kilenc perc alatt követett el öngyilkosságot kedden, a rendőrségi ellenőrzés és a vacsora kiadása között, amire 16.39-kor már nem reagált. Felakasztotta magát egy sportruhára, amelyet az ágykerethez kötött. Az újraélesztés már nem segített rajta, ahogyan az orvosok további próbálkozásai sem. Agyhalál állt be nála, az orvosok szerdán délután jelentették be a halálát.

Milan Ivan, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar vezérigazgatója lemondott a posztjáról. A parlamenti ellenzék valószínűleg Kolíková igazságügyi miniszter felmentését is kezdeményezni fogja.

Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter szerint Lučanskýnak nem kellett volna őrizetben lennie.

„Kérdem én, miért nem hallgattak ki eddig egyetlen tanút, társvádlottat sem az ügyben? Kérdem én, a felügyelő ügyész miért nem vizsgálta meg az őrizetbe vétel okait?“

– hangzottak el szavai.

Lipšic, aki az egyik vádlott ügyvédjeként hozzáfér a nyomozási aktához, tagadja, hogy a vádak nem lennének elegendőek a vádlottak fogva tartásához. Szerinte az ügynek számos közvetlen bizonyítéka van, amelyek összefonódnak, és komoly okot adnak a vádlottakkal szembeni büntetőeljárásra és a további nyomozásra.

Lipšic abszurdnak minősítette a politikai vádakat, amelyeket a volt kormány képviselői említettek. „A Smer idején, amely ma olyan vehemensen szólal fel az ügyben, Matovič miniszterelnököt, Naď védelmi minisztert, Mikulec belügyminisztert, Krajniak munkaügyi minisztert, Grendel parlamenti alelnököt és végül engem is bíróság elé állítottak" - mondta Lipšic.

Az eddigi vizsgálat azt mutatja, hogy Lučanský hónapokkal azelőtt próbálta megakadályozni, hogy megvádolják, hogy rács mögé került volna.

Szeptemberben, alig két hónappal azután, hogy Lučanský rendőrfőkapitány lett, a rendőrség őrizetbe vette a Bűnügyi Pénzügyi Igazgatóság egykori vezetőjét, Ľudovít Makót az Božie mlyny (Isten malmai) akció során. Ő jelenleg szabadlábon van, az ügyet vizsgálják.

Nyilvánvalóan Lučanský szeptemberben kapott információt arról, hogy a NAKA készen áll az elfogatóparancsra az üzletember és a SIS egykori tagja, František Böhmmel szemben. A vád szerint Lučanskýt éppen ő vesztegette meg éveken keresztül.

Böhmöt az Isten malmai akció során nem sikerült őrizetbe venni, mert Horvátországban tartózkodott. Lučanský ezért felhívta és figyelmeztette, hogy „ne térjen vissza Szlovákiába és ne adja fel magát“. Erre a topky.sk portál hívta fel a figyelmet.

Lučanský ugyanakkor azt mondta Böhmnek, hogy

„ha vissza akar térni, akkor jöjjön most, mert Roman Púchovský – aki a barátja – van szolgálatban a Szakosított Büntetőbíróságon, és megpróbálja elintézni, hogy ne kerüljön őrizetbe".

Böhm ezután nemcsak, hogy visszatért az országba, de még együtt is működött a rendőrséggel.

Lučanský még idegesebb lett, amikor október végén nyilvánosságra került, hogy a NAKA egykori pénzügyi igazgatója, Bernard Slobodník valószínűleg szintén elkezd együttműködni a nyomozókkal. Lučanský felhívta Slobodníkot azzal, hogy maradjon nyugodt, szerez neki ügyvédet, s ha valami baj történik vele, akkor majd ő gondoskodik a feleségéről – szerepel a vádiratban. Ennek ellenére Slobodník továbbra is együttműködött a rendőrséggel.

Ezt követte az Očistec akció, amely során a rendőrség Lučanský elődjét, Tibor Gašpart és a NAKA volt vezetőjét, Peter Hraškat akarta elfogni. December elején a rendőrség végül maga hajtotta végre a Júdás akciót.

sme.sk