Szerdától "működik" a himnusztörvény, ugyanakkor aznap módosítható is az

2019. május 14. - 20:42 | Belföld

Andrej Kiska köztársasági elnök ezúttal sem írta alá az állami jelképekről szóló, lex DAC-nek vagy himnusztörvénynek is nevezett, és az SNS által beterjesztett törvény módosítását. A törvény eredeti formában lép életbe, de szerdán már azt is megszavazhatják a képviselők, hogy ez az egész bizonytalan helyzet lezáruljon.

Szerdától "működik" a himnusztörvény, ugyanakkor aznap módosítható is az
Fotó: Paraméter

Mivel a parlament a múlt héten megtörte az elnöki vétót, az állami jelképek használatáról szóló jogszabály szerdától hatályba lép. Ha minden jól megy, ez az állapot csak nagyon rövid ideig tart, hiszen a törvényhozás előtt már ott hever a gyorsított eljárásban megtárgyalandó módosítása, amiről szerdán szavazhatnak a képviselők. Eddig úgy van, ahogy azt a hidasok április közepén jelezték a portálunknak, tehát, hogy ha az új szabály eredeti verziója életbe is lép, csak pár napig marad érvényben.

A Híd koalíciós partnerei, a Smer és az SNS eddig nyitottnak mutatkozott arra, hogy az általuk újból megerősített törvényt a hidasok kapásból módosíthassák, akár gyorsított eljárásban is.

TASR/para