A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szlovákiai magyar össztársadalmi megbeszélést kezdeményez

2019. augusztus 27. - 14:25 | Belföld

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a hétfői események után szlovákiai magyar össztársadalmi megbeszélést kezdeményez.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szlovákiai magyar össztársadalmi megbeszélést kezdeményez
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

"A polgárok, kiemelten a fiatal generáció, vegyes reakciói mutatják, hogy a képviseletünkbe vetett bizalom megingott, a csalódottság és hitetlenség pedig nem elmúlni, hanem erősödni fog. Egy ilyen helyzetben arról kell gondolkodnunk, mi az, amit még tehetünk a közösségért. Súlyos kérdéseket is fel kell tennünk. Mi történik velünk, ha nem lesz magyar képviselő a parlamentben? Miként tudjuk ilyen esetben hallatni a hangunkat? Ki és milyen intézmény lehet a szlovákiai nyilvánosság felelős partnere? Van egyáltalán esély és szándék arra, hogy össz-társadalmi szinten szóba áljunk egymással, vagy tehetetlenül kell várni a választásokra és felkészülni egy esetleges újabb kudarcélményre?" - teszi fel a kérdést a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, Tokár Géza a sajtónyilakozatban.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala már júliusban jelezte, hogy szeptember 28-án szeretné összehívni a szlovákiai magyarság törvényes képviselőit, civil kezdeményezéseit és intézményeit egy közös megbeszélésre.

"A nyári események előrejelezték, mi lehet egy ilyen találkozó célja: az, hogy közéletünk fontos szereplői hosszú távon is kialakítsanak egy olyan fórumot, amely nem csak megjeleníti a felvidéki magyarság problémáit, hanem válaszokat és megoldásokat is keres a gondokra.

A Kerekasztalnak nincs közéleti felhatalmazása, hogy megnevezze, kik alkossák hosszú távon a Magyar Tanácsot. Az első lépést viszont megteheti, meghirdetheti a találkozót, hogy megfogalmazhassuk a problémákat. Ezen a megbeszélésen szükséges lesz összegezni hol tartunk, merre haladunk és milyen módon működhet hosszú távon fenntarthatóan egy nemzeti közösség érdekeit védő testület" - fogalmaznak.

Mint ismert, Bugár Béla a pártja Országos Tanácsának hétfői ülése után bejelentette, nem lesz Híd-MKP-koalíció a soron következő parlamenti választásokon. Ahogy a Híd elnöke fogalmazott, ez a két pártnak a tárgyalási eredménytelenségét mutatja.

Kapcsolódó cikkek:
Nem sikerült megegyezni: nem lesz Híd-MKP-koalíció!
Menyhárt és Berényi sem jelöltetné magát a parlamenti választáson, de van egy kikötésük
Nagy József szerint elég volt a hibás döntésekből, nem szándékozik indulni a Híd önálló listáján
Simon: A Híd nélkül is létezik magyar képviselet, készen állunk tárgyalóasztalhoz ülni az MKP-val


(para)