Trnka a fegyelmi bizottság előtt magyarázkodik

2020. június 2. - 14:49 | Belföld

Kedden az egykori főügyészt, Dobroslav Trnkát hallgatja meg a főügyészség fegyelmi bizottsága.

Trnka a fegyelmi bizottság előtt magyarázkodik
Fotó: TASR

Jaromír Čižnár főügyész 2019 októberében függesztette fel ügyészi tevékenységéből Trnkát, miután a sajtóban megjelent a Marian Kočnerrel folytatott beszélgetéséről készült a videófelvétel.

Sajtóinformációk szerint Trnkának kedden a Gorilla-hangfelvételekkel kapcsolatban is felelnie kell a fegyelmi bizottság előtt.

Trnka jogi képviselője elmondta, az exfőügyész nem tagadja, hogy ismeri Kočnert, de semmit nem intézett el neki. Hozzátette, hogy 2013 óta kétszer találkoztak, az utóbbi öt évben azonban már egyszer sem. Elismerte, hogy Kočner próbált Trnkával többször is kapcsolatba lépni, ő azonban ezt legtöbbször elutasította, illetve csak törvényes kereteken belül kommunikáltak.

A hangfelvétellel kapcsolatban elmondta, nem tudják megerősíteni, hogy valóban Trnka hangja szerepel rajta, a médiában ugyanis rossz minőségben hozták nyilvánosságra.

Mint ismert, Dobroslav Trnkát még tavaly decemberben gyanúsították meg köztisztviselői jogkörökkel való visszaéléssel.

Trnka azzal követhette el a hivatali visszaélést, hogy 2007 és 2014 között köztisztviselőként nem teljesítette a Büntető Törvénykönyvből adódó kötelességét, és miután Marian Kočnertől hozzájutott a Gorilla-ügyben készült hanganyaghoz, mely bűncselekmények elkövetését veti fel, elrejtette azt ahelyett, hogy átadta volna a büntetőjogi szerveknek, ráadásul ezt vagyonszerzési szándékkal tette, és hogy segítse azokat a személyeket, akik szerepelnek a hangfelvételen.

A Gorilla-felvételt Kočner házában találta meg a rendőrség. Dušan Kováčik különleges ügyész szerint még nem világos, hogy a felvétel valóban a Gorilla-ügyet rögzíti-e.

Trnkáról a közelmúltban sok minden kiderült. Marian Kočner gyakorlatilag a csicskájaként hordta le egy telefonbeszélgetés során, melyet ő rögzített, amiért Trnka állítólag egy ügyvéddel és Bereczk Oszkár albári polgármesterrel együtt megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta tulajdonosát a Gorilla-hanganyaggal.

Ezt követően előkerült egy videófelvétel arról, hogy Kočner valamikor 2000-ben felszerelt egy videókamerát Trnka irodájában, aki ezután több beszélgetést is rögzíthetett. Ezek egyike 2010-ből származik. Trnka ügyészi funkcióját ezt követően függesztette fel Jaromír Čižnár legfőbb ügyész.


(TASR)

Címkék: Dobroslav Trnka