Véget ért a karantén mintegy 20 személy számára a Nyárasd melletti Jánosteleken

2021. február 12. - 12:30 | Régió

Múlt csütörtökön helyezték vesztegzár alá a Nyárasdhoz (Dunaszerdahelyi járás) tartozó jánosteleki telepet, miután a január utolsó hétvégéjén elvégzett tömeges teszteléskor 90 ott lakóból 18 koronavírustesztje pozitív lett.

Véget ért a karantén mintegy 20 személy számára a Nyárasd melletti Jánosteleken
Archív felvétel - Paraméter

Másnap (február 5.) PCR-tesztelést tartottak a jánosteleki lakótelep bejáratánál, az önkormányzat pedig egy kisbusszal szállította oda a közeli Fenyvesi hídnál lévő tanyán élőket is, akikre szintén vonatkozott a karantén.

Robotka Rozália regionális tiszti főorvostól megtudtuk, hogy ezen a tesztelésen 51 személy vett részt, közülük 10 PCR-tesztje lett pozitív.

„Az eredmények alapján felvettük a kapcsolatot a fertőzöttekkel és a közvetlen kontaktjaik számára karantént írtunk elő, emellett PCR-tesztelést rendeltünk meg számukra” – tette hozzá.

A február 5-én letesztelt személyek számára még 10 napos karantén van érvényben, tehát hétfőn tulajdonképpen véget ér.

Bacsó László nyárasdi polgármester érdeklődésünkre elárulta, hogy komolyabb incidensek nem voltak a jánosteleki telepen, csupán néhány elégedetlenkedő. „Aki igényli és lead egy listát, azok számára bevásárolunk a faluban, aki viszont nem, azzal nem tudunk mit kezdeni. Vittünk emellett kenyeret és tűzifát is az ott lakók számára” – fejtette ki. A jánosteleki lakosokat jelenleg is az önkéntes tűzoltók és a rendőrök őrzik felváltva.

Február 11-én, azaz csütörtökön a higiénikusok újabb rendeletet adtak ki, melyben az áll, hogy azok, akiknek a január 30-31-i hétvégén lett pozitív a koronavírustesztjük (18), továbbá a három éven aluli gyermekek, illetve azok az ott élők, akik az elmúlt három hónapban átestek a betegségen, felszabadulnak a karantén alól és kijárhatnak Jánostelekről a kijárási korlátozások alapján.

Lényegében ugyanolyan intézkedésről van szó, mint amit a dunaszerdahelyi Karcsai úton élő roma közösség esetében is bevezettek, a Tallós melletti Jegenyésen viszont ennél enyhébb a vesztegzár, onnan azok is kijárhatnak, akiknek van legalább negatív tesztjük az elmúlt hétről.

A karantén alól felszabadult személyek esetében felmerül-e a kérdés, hogy elmehetnek-e például munkába vagy olyan helyre, ahová negatív koronavírustesztre van szükség. Értelemszerűen ugyanis míg karanténban voltak, ilyet nem volt alkalmuk csináltatni. Robotka Rozália viszont elárulta, az előírások alapján aki az elmúlt 18 napból legalább 10 napig karanténban volt, annak nincs szüksége friss tesztre.

A jánostelekiek, akik most már kijárhatnak, mind átestek a fertőzésen, tehát rájuk ez nem vonatkozik, azokra viszont igen, akik nem estek át bizonyítottan a Covid-19-en, és hétfőn ér véget a karanténjuk. Nekik lényegében a karantén után van egy hetük, hogy részt vegyenek egy tesztelésen.

(SzT)