A Za ľudí szerint fennáll a kormánykoalíció szétesésének veszélye, a párt több képviselője is csalódott

2021. március 2. - 13:52 | Belföld

A Za ľudí a kormánykoalíció aktuális helyzetről tárgyal, a koalíció szétesésének reális rizikójáról beszélnek.

A Za ľudí szerint fennáll a kormánykoalíció szétesésének veszélye, a párt több képviselője is csalódott
Fotó: TASR

A kormánypárt a járványkezelés és az oltási stratégia kudarcait említi. A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová szerint jelentős döntést kell hozniuk, a párt elnöksége valószínűleg még kedd este összeül.

„Nemcsak én vagyok frusztrált és csalódott, hanem a párt több tagja is. Egyrészt hatalmas hibákat látunk a járványkezelésben és az oltási stratégiában, amely kiszorítja az időseket és a betegeket, másrészt fennáll a kormány szétesésének, valamint Fico és Pellegrini visszatérésének reális rizikója” – nyilatkozta Remišová.

A pártvezető sajnálja Tomáš Valášek képviselő távozását a kormányból és a pártból, főleg azért, mert éppen a Za ľudí vétózta meg egyedüliként a kormányban a nem regisztrált Szputnyik V vakcina vásárlását.

„Abszolút helytelen és illetlen volt, ahogy a vakcinát Matovič kormányfő megvásárolta és fogadta” – tette hozzá.

A Hospodárske noviny úgy tudja, távozni akar Za ľudí frakciójából Ján Benčík is, aki nem tagja a pártnak. „Az, amit tegnap művelt Matovič kormányfő, számomra túlmegy mindenen” – nyilatkozta a lapnak.

A legkisebb koalíciós pártnak jelenleg 10 képviselője van. További távozások esetén könnyen elveszítheti a frakcióját, amelynek legalább nyolc tagjának kell lennie. A Za ľudí frakciójából még Valášek előtt távozott Miroslav Kollár, aki ugyancsak a kormány válságkezelése miatt döntött így.


(TASR/HN/para)