Az Alkotmánybíróság vizsgálja a hírhedt 363-as paragrafus alkotmányosságát

2022. február 2. - 17:27 | Belföld

Az Alkotmánybíróság felülvizsgálja a büntetőrend 363-as paragrafusának alkotmányosságát. A bíróság szerdai ülésén elfogadta a parlamenti képviselők egy csoportjának további eljárásra vonatkozó javaslatát. Ugyanakkor nem tett eleget a támadott rendelkezések felfüggesztésére irányuló indítványuknak.

Az Alkotmánybíróság vizsgálja a hírhedt 363-as paragrafus alkotmányosságát
Maroš Žilinka (TASR)

Az OĽaNO és az SaS képviselői tudni akarják, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal az a mód, ahogy Maroš Žilinka főügyész használja a hírhedt 363-as paragrafust.

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint a vonatkozó rendelkezések hatályosságát nem függesztették fel, „mivel a javaslat nem tartalmaz kellően meghatározott tényeket, amelyek az alapvető jogok és szabadságok valós, közvetlen, azonnali és konkrét fenyegetését, vagy jelentős gazdasági károk fenyegetését, vagy bármely más helyrehozhatatlan és konkrét veszélyt eredményeznének.“

A 363-as paragrafus lényegében arra ad lehetőséget a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőri határozatot, amennyiben törvénysértést fedez fel.

Az ún. 363-as paragrafus azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a főügyész helyettese az alkalmazásával megszüntette Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, valamint a pentás oligarcha, Jaroslav Haščák hivatalos gyanúsítását is. Ezt követően a kormánykoalíció egyes szereplői vitát indítottak arról, hogy a főügyésztől meg kellene vonni annak lehetőségét, hogy ilyen súlyos mértékben beavatkozhasson egy nyomozásba. Ez ellen viszont tiltakozott a Sme rodina párt, illetve maga Žilinka főügyész is, aki szerint a 363-as paragrafus megszűnése esetén csupán statisztai szerepet kapna.

Októberben a paragrafus alkalmazásával Žilinka ejtette a korrupciós gyanút Peter Brhel, a vizsgálati fogságban ülő ismert smeres oligarcha, Jozef Brhel testvére ellen is.

TASR