Az igazság élharcosa lehetett volna, ő mégis Kočner barátságát választotta – Ki volt Dobroslav Trnka?

2023. október 26. - 17:18 | Belföld

59 éves korában elhunyt a korábbi főügyész, Dobroslav Trnka. Karrierje elején mindenki az igazságszolgáltatás reménységeként tekintett rá, ő mégis a kétes hírű vállalkozókat és a politikusbűnözőket választotta. Szoros kapcsolatban állt Marián Kočner vállalkozóval, kivette a részét Malina Hedvig ügyének eltussolásában, megzsarolta a Penta igazgatóját, Jaroslav Haščákot, Albáron horgászat közben találkozott a nemzetközi elfogatóparancs alatt álló dunaszerdahelyi maffiavezérrel, Sátor Lajossal. Porté egy főügyészről, amely egyben egy látlelet is a szlovákiai politikai elit és bűnüldözés 30 évéről:

Az igazság élharcosa lehetett volna, ő mégis Kočner barátságát választotta – Ki volt Dobroslav Trnka?
Dobroslav Trnka (TASR)

Dobroslav Trnka 1963-ban született Skalicán. 1983 és 1987 között a Komenský Egyetemen jogot tanult, ez idő tájt lépett be a kommunista pártba. Tanulmányai után egy ideig a Pozsonyi Városi Bíróságon dolgozott, később azonban belépett a hadseregbe. Itt ismerkedett meg Marián Kočner későbbi vállalkozóval, akivel egy életen át tartó barátságot kötöttek. 1988-ban a Katonai Ügyészségen kezdett el dolgozni.

Gyors sikerek

A rendszerváltást követően a Főügyészség megbízásából a kommunista rezsim titkosszolgálatának (Štb) törvénytelen akciói után nyomozott.

1993-ban a Pozsonyi Kerületi Katonai Ügyészség vezetőjének nevezték ki, hat év múlva már a teljes katonai ügyészség az ő irányítása alá tartozott, ráadásul a főügyész helyettesi pozícióját is betölthette.

2002-ben egy óriási politikai botrány robbant ki, amelyet a katonai ügyészségnek kellett megoldania. Öt különböző törvénytelen lehallgatás látott napvilágot, melynek áldozatai politikusok és újságírók voltak. A lehallgatottak között volt a kormányon lévő ANO vezetője, Pavel Rusko is, aki éppen a SME portál újságírójával beszélgetett telefonon a politikus karácsonyi előkészületeiről, mikor feljátszották a hangját.

Kto bol Dobroslav Trnka? Osudnou sa mu stala Kočnerova nahrávka

Dobroslav Trnka (TASR)

A Trnka vezette katonai ügyészség azt állította, hogy a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) munkatársai állhatnak a törvénytelen akció hátterében, hármat közülük vád alá is helyeztek, ám a bíróság 2005-ben elégséges bizonyítottság hiányában felmentette a titkosszolgákat.

A botrány kapcsán azóta sem ítéltek el senkit, ám az ügy körüli médiaviszhang végül a Legfőbb Ügyészség bársonyszékébe röpítette Trnkát.

A különc főügyész

2003 végén, mikor még javában zajlottak az említett lehallgatások körüli nyomozások, Ivan Šimko (SKDÚ) Trnkát jelölte a főügyészség élére. Trnka győzelmet aratott a parlamenti szavazáson. 78 szavazattal a háta mögött, 2004-ben kinevezték a Legfőbb Ügyészség első emberévé.

A média pedig imádta a különc főügyészt. Volt, hogy pulóverben és melegítőnadrágban jelent meg a munkahelyén, az újságíróknak pedig mindig szívesen és bőbeszédűen válaszolt.

Volt, hogy közúti balesetet okozott Bazin belvárosában, majd fegyelmi eljárást indított saját maga ellen, ami végül az Alkotmánybíróság által kiszabott hétezer koronás bírsággal zárult.

A bulvármédia akkoriban arról cikkezett, hogy Trnka egy Daewoo Tico márkájú autót vezet, amely az idő tájt az egyik legolcsóbb járműnek számított a piacon. Később azt egy VW Polo váltotta.

A Speciális Ügyészség első vezetőjének régi barátját, Dušan Kováčikot ajánlotta, akit a parlament meg is választott.

Botrány botrány hátán

Bár Trnka a főügyészség teljeskörű megújítását ígérte, és azt, hogy felveszi a harcot a korrupcióval, végül bortányt botrányra halmozott, amelyből nem egy nemzetközi viszhangot is kapott.

2004-ben Mikuláš Dzurinda akkori kormányfő négy beadványt is benyújtott a főügyészségre, ugyanis gyanította, hogy egy politikusokból és újságírókból álló csoport rossz hírnevét szeretné kelteni Szlovákiának. Trnka az ügyet még csak meg sem nyitotta.

Kočner színre lép

A volt főügyész 2004 júliusának közepén kapott kérvényt Jozef Majskýtól, aki már egy ideje börtönben ült. Majskýt akkoriban bűnszervezet létrehozásával és működtetésével gyanúsították a B.M.G. Invest és a Horizont Slovakia társaságoknál történt, koronában milliárdos sikkasztások ügyében. 2002 októberétől volt vizsgálati fogságban, amit a kassai bíróságok négy alkalommal hosszabbítottak meg.

Majský, a vén csaló maradhat a cseh börtönben

Jozef Majský (archív felvétel)

A júliusi levél után, amit Majský akkori ügyvédje, Peter Filip kézbesített Trnkának, a főügyész szinte azonnal cselekedett - két héttel később, augusztusban ugyanis már kiadta az utasítást az előzetesben lévő vállalkozó szabadon bocsátására. A kassai kerületi ügyésznek, Peter Koromháznak írt utasításban Trnka azzal érvelt Majský szabadon engedése mellett, hogy már nem áll fenn a veszélye annak, ami miatt vizsgálati fogságba került - tehát hogy elszökne vagy újabb bűncselekményeket követne el.

Koromház végül Trnka utasítására szabadon engedte Majskýt. Trnka röviddel azelőtt cselekedett, hogy megalakult volna a Speciális Ügyészség.

Miután ez megtörtént volna, Majský ügye átkerül oda, és Trnkának így nem lett volna ráhatása.

Majský szabadon engedésével sem az akkori belügy-, sem pedig az akkori igazságügyi miniszter nem értett egyet. Az ügyészségen tiltakozásképpen többen fel is mondtak.

Rajtár podal trestné oznámenie pre prevody bytov firmami M. Kočnera

Marián Kočner (TASR)

Több mint 15 évet kellett várni, mire kiderült, hogy Trnka jóbarátja, Marián Kočner állt az egész ügy hátterében, aki egy 2014-es kiszivárgott felvételen arról beszélt Trnkának:

„A lánya miatt segítettem Majskýnak. Az unokájának vagyok a keresztapja. Én a baráti szívességekért nem fogadok el pénzt, és soha nem is fogok“

- hangoztatta a milliomos vállalkozó.

Majskýt 2015-ben kilenc év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amit Csehországban kellett leülnie, végül másfél év után kiengedték.

Tipos vagy Športka?

És ha már a kiszivárgott felvételek. Az első Fico-kormány idején (2006-2010) Trnka és Kočner úgy döntött, rejtett kamerát helyeznek el a főügyész irodájában egy ékszerdoboz mögé. Mivel Trnkánál szinte mindenki megfordult, aki akkoriban számított, ráadásul ezek az emberek tudták, hogy bármit elmondhatnak Trnkának, így bátran beszámoltak számos korrupciógyanús ügyükről. Kočner célja az lehetett, hogy majd ezen felvételeket felhasználva megzsarolhassa a politikacsinálók legbefolyásosabb tagjait.

Így sétált be a csapdába Ján Počiatek is, aki az első Fico-kormány pénzügyminisztere volt, ő volt a Tipos néven elhíresült botrány főszereplője:

Az ügy háttere dióhéjban annyi, hogy Csehszlovákia szétválása után a két sorsjátékkal foglalkozó cég - a Športka és a Tipos - között jogvita alakult ki, majd az előbbi társaság üzleti követeléseit átvállalta egy Cipruson bejegyzett fiókcég, a Lemikon. A Legfelső Bíróság 2008-ban döntött az ügyben, amelynek értelmében az állami Tiposnak mai árakon számítva 66 millió euró értékben kártalanítania kellett a Športkát. Počiatek egy rendkívüli jogorvoslat keretében megtámadhatta volna a bírósági ítéletet, amit végül Trnka nyújtott be, az ügy újbúli megnyitásakor a bíróság végül a Tiposnak adott igazat.

J. Počiatek vymenil šéfov železničných firiem a NDS

Ján Počiatek (TASR)

És itt jön a csavar.

Počiatek ugyanis még az jogerős bírósági ítélet előtt megegyezve a Lemikonnal, kifizette az kártalanítás egy részét: 13,3 milliót utalt át a ciprusi cégnek.

Az expénzügyminiszter végül azért látogatott el Trnkához, hogy megkérje, simítsa el az ügyet, mondja azt, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a Tiposnak ne kelljen fizetnie.

Trnka a felvételen megígéri, minden tőle telhetőt megtesz.

Az Počiatek-Trnka beszélgetés alatt az is elhangzik, hogy Ján Slota az emissziós kvótákon keresztül, hogyan lopta meg a “főnököt” - Robert Ficót.

Sátor és a Malina Hedvig-ügy

2006-ban az első Fico-kormány idején Nyitrán brutálisan megverték Malina Hedviget, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem német szakra járó magyar diáklányát. A támadásra egy parkban került sor, mikor Hedvig éppen egy telefonbeszélgetést folytatott az anyanyelvén.

Malina Hedvig

Malina Hedvig a támadást követően (archív)

A Robert Kaliňák belügyminiszter vezette rendőrség később leállította a nyomozást, majd egy lakossági feljelentés alapján a hatóság megtévesztésének gyanújával eljárás indult Malina Hedvig ellen.

Az ügy több évig húzodott, Trnka pedig részt vett az egész botrány eltussolásában. Segítségére sietett Marián Kočner is.

Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje szerint Kočner többször felvette vele a kapcsolatot, személyesen is találkoztak párszor:

„Kočner az egyik ismerősömön keresztül megkeresett és találkozni akart. (...) Nincs okom kerülni az embereket. A találkozón azt mondta, hogy Hedvigről van szó, és hogy van egy elképzelése arról, hogy hogyan lehetne az egész ügyet rendezni. Malina Hedviget állítólag nem helyeznék vád alá, ha részben elismeri, hogy a 2006. augusztus 25-i támadást, amikor Nyitrán az államvizsgája előtt két személy megtámadta, részben kitalálta. Emlékszem, hogy egész jól ismerte a nyomozati anyag tartalmát, és amikor az első találkozásunkkor megkérdeztem tőle, hogy kinek a nevében beszél, azt mondta, hogy a kormányfő nevében, illetve, hogy a javaslatot a miniszterelnök nevében tolmácsolja nekem. Második találkozásunkkor, egy vagy két hónappal később az egészet már úgy tálalta, mint a főügyész, Trnka üzenetét. Már az első alkalommal mondtam neki, hogy nem fogadom el az ajánlatát, mert csalónak tűnnék, ha ilyet javasolnák Hedvignek. Hedvig ugyanis nem talált ki semmit sem“

- nyilatkozta Kvasnica.

Az ügy végül olyan méreteket öltött, hogy még a külföldi sajtó is figyelemmel kísérte az eseményeket, a szlovák-magyar politikai kapcsolatokat pedig teljesen megmérgezte. Malina Hedvig közben Magyarországra költözött. A nő ellen indított eljárást végül 2018 őszén a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség megszüntette. Az indoklás szerint nem lehetett megállapítani, hogy nem érte támadás, így azt a következtetést sem lehetett levonni, hogy hamis tanúvallomást tett volna.

2012-ben a Radičová-kormány nyilatkozatban kért bocsánatot Hedvigtől.

Trnkáról köztudott volt, hogy imád horgászni. Baráti kapcsolatot ápolt Bereczk Oszkárral, Albár polgármesterével. 2008 környékén éppen a község halastavánál pecázott, mikor a semmiből megjelent motoron a csallóközi alvilág nagyfőnöke, a ‘99-es dunaszerdahelyi mészárlás miatt nemzetközi elfogatóparancs alatt álló Sátor Lajos, aki szeretett volna visszatérni a mindennapi életbe.

ÍGY "TÁMADT FEL" SÁTOR LAJOS: Miután lelőtték, kimászott az utánfutóból és  átöltözött | Paraméter

Az ezerarcú Sátor Lajos (Paraméter)

Az albári polgármester sofőrje - és egyben a Sátor-féle dunaszerdahelyi maffia egykori tagja -, D. Péter, azt állította, hogy Bereczket és Trnkát megkerülve szervezte meg a találkozót, később a csallóközi maffiaper során tanúként így vallott:

„Rajtuk kívül csak én voltam ott, halottam, mit mondott Trnka Sátornak. Azt mondta: Sátor úr, fogadjon ügyvédet, és jelentkezzen a rendőrségen, fel kell adnia magát. Erre Sátor azt mondta, hogy átgondolja a dolgot, aztán el is ment”

– mondta a bíróságon a bűnszervezet nagymegyeri szárnyának egykori tagja.

Nem Sátor volt az egyetlen bűnöző, akinek D. Péter találkozót közvetített. Valamikor 2009-ben vagy 2010-ben a jelenleg 25 éves fegyházbüntetését töltő Kádár Krisztián (a Sátor-féle bűnszervezet egykori vezető tagja)is személyesen egyeztetett Dobroslav Trnkával, mert nem akart rács mögé kerülni. A főügyész állítólag Kádárnak is ugyanazt mondta: el kell mennie rendőrségre, ahol majd az alapján, hogy mennyi mindent árul el, eldöntik, mit kezdenek vele.

Gorilla

2011-ben telt le Trnka hétéves megbízatása, a Smer politikusai - akik közben ellenzékbe kerültek - újra megpróbálták neki megszerezni a főügyészség bársonyszékét, a parlamenti szavazás első fordulójában győzött is.

Végül az akkori kormámyfő, Iveta Radičová közölte, hogy ha Trnka a második kört is megnyeri, beadja a lemondását.

A parlament végül Jozef Čentéšt választotta, Trnkának egyetlen szavazat hiányzott a győzelemhez. Ivan Gašparovič akkori köztársasági elnök végül nem nevezte ki Čentéšt. Egy káoszos időszak után végül 2013-ban Fico egykori osztálytársát, Jaromír Čižnár tölthette be a pozíciót.

Trnka végül elvesztette a szavazást, ám több bizonyíték is arra utal, hogy Kočner megpróbált megtenni mindent, hogy barátját ültesse vissza a főügyészség élére.

Čentéš: Kandidatúru prijmem, keď budem cítiť podporu rady prokurátorov

Jozef Čentéš (TASR)

Egy 2019-ben kiszivárgott beszélgetésen, amely felvételt az a bizonyos ékszerdoboz mögötti kamera rögzített, Kočner arról beszél, hogy összesen kétmilliót öltek bele a Penta pénzügyi csoport tulajdonosávál, Jaroslav Haščákkal, hogy Trnkát újraválasszák.

Egyébként a kiszivárgott felvételen az is elhangzik, hogy Trnka a Gorilla-iratokkal megpróbálta megzsarolni Haščákot.

A Penta tulajdonosa a 2005-2006-os években politikusokkal, miniszterekkel, állami hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről a Vazovova utcai lakásban, amelyet a SIS lehallgatott. A Gorilla néven elhíresült hangfelvétel később valahogy Kočnerhez került, aki eladta a nyomozati anyagot Haščáknak – egyes sajtóhírek szerint 1 millió euróért.

Kočner a hangfelvétel egy kópiáját Trnka főügyészi széfjébe rakatta, mivel gondolhatta, ott biztosan nem fogják kutatni. Trnka két másik személlyel közösen elkezdte zsarolni a Penta-vezért, és még ízelítőt is küldtek számára a hangfelvételből Haščák ügyvédjének.

A két említett személy a gyanú szerint Bereczk Oszkár, albári polgármester és Kósa Lóránt ügyvéd.

„Nem kötelező kilépni, de nyilatkozniuk kell a községeknek” – Bereczk Oszkár az általa vezetett új községi társulásról

Bereczk Oszkár (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Mikor ezt Kočner megtudta, ellátogatott Trnkához, és úgy leteremtette, hogy a korábbi főügyész köpni-nyelni nem tudott.

"Fejezd be a hazudozást! Meg fognak ölni" - mondja Kočner.

"Tudom, hogy meg fognak ölni. Én már halott vagyok" - válaszol idegesen Trnka, majd azt mondja, kész arra, hogy maga vegye meg ehhez a töltényt.

"Megölnek téged, de ráb*szik erre a fiad is, te f*sz. Mondom, fejezd be a hazudozást, ne fogd rájuk!" - folytatja Kočner - "Ha elmondanád, hogy történt, akkor én abból a két f*szból már kiverem, vagy az istenre mondom, kinyíratom őket"

"Miért nem mondtad, te f*sz, hogy baj van. Megoldhattuk volna. Kósának ma már golyó lehetne a fejében és Oszkárnak is..." (...) "Őket hagyom veszni, b*szok rájuk, hadd öljék meg őket, de neked megmentem a valagadat. Neked meg a fiadnak..."

Jaroslav Haščákot 2020 december elején le is tartóztattak és eljárást is indítottak ellene ebben az ügyben, azóta viszont már szabadlábra helyezték.

Trnka sikertelen főügyésszé választása után, továbbra is az ügyészségen maradt.

Az utolsó húzás

Trnka hiába már „csak” főügyész-helyettesként tevékenykedett, Kočner továbbra is igénybe vette a szolgáltatásait. Utolsó közös ügyletük a Glance Hotel körüli botrány volt.

Az ügy háttere röviden az, hogy bár 2010 februárjában befejezték a szenci járásbeli Bernolákovon (Cseklész) a Glance House lakóház megépítését, de az ingatlanfejlesztők közti pereskedés miatt az ügyfelek nem juthattak hozzá a lakásaikhoz. Az ügyészség a pereskedés miatt zárolta a lakóházat, ám Dobroslav Trnka főügyész-helyettesként 2012 májusában egy levelet küldött az illetékes szenci földhivatalnak, mellyel törvénytelen módon lehetővé tette, hogy a lakóházat átírhassák a maffialistákon is szereplő Marián Kočner vállalkozóhoz közeli cégekre. Trnka a levelében egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lakóházat átruházzák a Commercial Development Investment (CDI) nevű brit garázscégre, mely mögött Kočner régi ismerőse, egy bizonyos Jana Šlachtová állt.

Trnka ellen fegyelmi eljárást indítottak, eltiltották, hogy továbbra is ügyészként tevékenykedjen, ám ő a bíróságon támadta meg a döntést. A bíróság végül Trnkának adott igazat, bár a kedvező ítélethez az a bírónő segítette hozzá, aki még saját bevallása szerint is baráti kapcsolatban volt az egykori főügyésszel.

A bukás

2019-ben a Kuciak-gyilkosságot követően házkutatást tartottak Marián Kočnernél - később a markízás váltók meghamisításáért 19 évre ítéltek. Az oknyomozó újságíró gyilkosságának megrendelésében továbbra is vádlottként szerepel.

A házkutatás során előkerültek azok a felvételek is, amelyeket Trnkával közösen a főügyészség irodájában vettek fel – így derült fény a Tipos és a Gorilla botrányra.

Mikor barátja a rács mögé került, Trnka ellen is elkezdtek nyomozni.

2019-et követően három különböző ügy kapcsán is eljárást indítottak ellene

Dobroslav Trnka | Paraméter

Trnka a vádlottak padján (TASR)

Az első vádemelés a Gorilla-felvétel rejtegetése kapcsán történt, köztisztviselői hatalommal való visszaélés bűntette miatt. A bírósági tárgyalások meg is kezdődtek, végül Trnka megúszta az egészet, ugyanis az illetékes bíró leállította a korábbi főügyész ellen folyó eljárást annak elévülésére hivatkozva.

2020-ban a NAKA őrizetbe vette Trnkát a Tipos-ügy kapcsán, azonban a Speciális Ügyészség megszüntette a vele szemben folyó eljárást, mondván, nem lát okot az eljárás további folytatására. Az akkori speciális főügyész, Trnka jó barátja, Dušan Kováčik volt, akit két évre rá – egy másik ügyben – 8 év börtönbüntetésre ítéltek.

Maroš Žilinka jelenlegi főügyész 2021-ben újra megnyitotta a Glance House-ügyet, a nyomozás hamarosan befejeződött volna, bírósági tárgyalásokra azonban Trnka halála miatt már nem kerülhet sor.

Dobroslav Trnka már egy éve súlyos daganatos betegséggel küzdött, főleg már csak a bulvármédiában jelentek meg róla hírek, azok is inkább az állapotát boncolgatták.

Az egykori főügyész 2023. október 25-én távozott az élők sorából.

(Poroknovec Erik)