Az Interpol elcsípte az Emirátusokban a körözött szlovák vállalkozót, Michal Suchobát!

2021. február 17. - 14:20 | Belföld

Az Interpol az Egyesült Arab Emirátusokban elfogta Michal Suchobát, az IT-szektorban tevékenykedő szlovák vállalkozót, aki a Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű rendőrségi nyomozás egyik gyanúsítottja. 

Az Interpol elcsípte az Emirátusokban a körözött szlovák vállalkozót, Michal Suchobát!
Michal Suchoba az Interpol körözöttjei között
Kapcsolódó cikk:

A pozsonyi Hilton rejtélyes 10. emeletén egyeztethettek az IT-megabizniszről, amely miatt Fico ismét izzadhat

Miután Suchoba a rendőrségi akció után nem jelentkezett ügyvédjénél, a Specializált Büntetőbíróság múlt hét hétfőn adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Michal Suchoba ellen, keresésébe bevonták az Interpolt is.

A NAKA szintén a Vámszedő nevű akció keretében vette őrizetbe František Imreczét, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatóját. A nyomozók szerint Imrecze egy sokmilliós IT-tendert szőtt egy konkrét - Allexis nevű - cégre, mely társaság hátterében Imrecze barátja, Michal Suchoba vállalkozó, illetve az oligarcha Jozef Brhel állt.

Az őrizetbe vett személyek között van Milan Grega, a Pénzügyi Hatóság IT-osztályának korábbi igazgatója, Jana Rovčaninová, az Allexis ügyvezetője és Jozef Brhel testvére, Peter is.

A rendelkezésre álló információk szerint az államnak 42 millió euró kára keletkezhetett az ügyletből, és az erről szóló szerződést titkosították.

Az akció ideje alatt Jozef Brhel a Kanári-szigeteken tartózkodott, ahonnan néhány nappal később megérkezett a bécsi repülőtérre, másnap délelőtt pedig már Pozsonyban hallgatták ki a hatóságok. A Smer-közeli oligarcha hirtelen rosszul lett, amikor a hatórás kihallgatását követően őrizetbe vették, ezért a ružinovi kórházba vitték, ahol a pszichiátrián helyezték el. A bíróság azóta elrendelte Imrecze és Brhel vizsgálati fogságát is.

Michal Suchoba a rendőrségi akció idején, amikor az ügy több gyanúsítottját őrizetbe vették, szintén külföldön tartózkodott, és már akkor felmerültek azok az információk, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban kell keresni őt.

Egy korábban előkerült 2015-ös hangfelvételen Suchoba Marian Kočnerrel társalog olyan minőségben, mint aki befolyással van a Pénzügyi Hatóságra, illetve annak üzenetét közvetíti. Arról próbálja meggyőzni Kočnert, hogy a Pénzügyi Hatóság felől jelezték neki, hogy nincs rendben az, hogy 4,2 millió eurót ellopott az államtól, és azt üzenik, hogy ha nyugalmat szeretne, akkor fizessen. Itt került szóba Robert Fico, Kočner ugyanis megemlíti, hogy nem akar sokat fizetni, mert már megegyezett vele. Suchoba azonban Kočner monológja után, melyben arról értekezett, Fico nem is lenne miniszterelnök nélküle, emlékezteti őt, hogy ez esetben "Fico alatt vannak vagy öt emelettel".

(Denník N/parameter)