"Ez a projekt felülmúlja a józan eszet!" - a járási elöljáró a balázsfai beruházásról

2020. szeptember 17. - 15:01 | Régió

Egy rövid interjút készítettünk Deraj Mihállyal a Balázsfára tervezett megaberuházásról.

"Ez a projekt felülmúlja a józan eszet!" - a járási elöljáró a balázsfai beruházásról
Deraj Mihály, a járási hivatal elöljárója (Fotó: TASR)
Előzmények:
Benyújtották a petíciót, csütörtökön tiltakozó lakosok érkeznek a hegyétei önkormányzati ülésre
Dunaszerdahely szigorúbb eljárást szorgalmaz, Nagyudvarnok viszont nem kér a balázsfai beruházásból
Akár helyi népszavazást is kezdeményezhetnek a logisztikai beruházás tervéről Hegyétén
Brutális méretű logisztikai parkot terveznek Balázsfára, de van itt egy kis bibi!

Lezárult az észrevételezési szakasza az eljárásnak, mi történik most és mikor születhet döntés?

Annyi biztos, hogy ez nem lesz egy gyors folyamat, mivel egy nagyon problematikus projektről van szó. Az eljárás biztosan hosszabb ideig fog tartani.

Ez alatt heteket, hónapokat kell értenünk?

Hónapokat, és lehet, hogy még éveket is.

A beérkezett észrevételek elbírálása vagy más miatt húzódhat ilyen hosszú ideig?

Igen, az észrevételek miatt is, mivel a projekthez benyújtott hozzászólások nagyon negatívak. Ez egy igazán kockázatos projekt, melyet egyáltalán nem a megfelelő helyen próbálnak megvalósítani. Sok embert jogosan felháborított, mivel több ezer ember életét megnehezítheti, ha megvalósul.

Így nézne ki a logisztikai központ, mely a balázsfai Báger tó és a kürti út között terülne el 135 ezer négyzetméteren

Többen követelik a szigorúbb környezetvédelmi eljárást, erről kinek kellene döntenie?

A könyezetvédelmi szakosztálynak kellene dönteni arról, hogy a szigorúbb környezetvédelmi eljárást alkalmazzák-e erre a projektre.

Ön szerint ez megtörténhet?

Ezt a szakosztálynak kell megítélnie, többek között a hozzászólások alapján. De függetlenül attól, hogy környezetvédelmi hatástanulmány részeként fogják tovább vizsgálni vagy sem, ez a projekt felülmúlja a józan eszet.

Ön természetvédőként dolgozott ezt megelőzően, ebből is következik ez a véleménye?

Nemcsak ezért, hanem mert józanul gondolkodom, és az emberek nagyon nagy többsége gondolkodik így, ezért is gyűlt össze annyi aláírás a petíció alatt. Akadnak ugyan, akik ezt másképp látják, de nem szeretnék mutogatni.

Önnek elöljáróként van bármilyen beleszólása, jóváhagyási jogköre ezen a téren, vagy ez kizárólag a környezetvédelmi szakosztály hatásköre?

Én mint elöljáró csak a nézeteimmel kifogásolhatom a projektet, de környezetvédelmi szakemberként és civil emberként is véleményt nyilváníthatok.

Fotó: Paraméter

Készül tenni lépéseket, illetve tehet még lépéseket?

Vannak bizonyos eszközök, melyekkel másfelé lehetne sodorni ilyen projekteket, esetleg máshova, egy arra alkalmas területre áthelyezni. Mivel ez egyáltalán nem alkalmas hely. Úgy gondolom, abszurdum, amit benyújtottak, de ebben az országban már számos ehhez hasonló abszurditás történt.

Nem működhet így az ország, hogy ilyesmikkel legyünk leterhelve. Az előírásokat másképp kellene beállítani, hogy ilyen projektek be se kerülhessenek az eljárásba, és különösen ne lehessen egy törvényes eljárás során érvényesíteni azokat. Törvénymódosításra van szükség, hogy például egy harmadosztályú út mellé, lakóövezetben ilyen létesítményt ne lehessen megépíteni.

Még akkor sem, ha Hegyétének ez a része ipari zónaként van meghatározva?

Ami a területfejlesztést illeti, nem szabadna, hogy ilyen volumenű projektekről kis községek döntsenek. Nincsenek egyensúlyban a dolgok. Elöljáróként szeretném, ha több beleszólásom lehetne abba, hogy a járásban hogyan alakulnak bizonyos dolgok, milyen lesz a járás, mennyire attraktív, hogyan fognak itt élni az emberek, ez mégiscsak az én felelősségem is, viszont nincsenek meg azok a törvényes és hatalmi eszközök, melyekkel ezt gyakorolhatnám. Ezzel szemben a területfejlesztéseken és -rendezéseken keresztül 67 község gyakorolja koordináció nélkül. 67-féleképpen viszont nem nézhet ki egy járás, mert akkor még nagyobb károk keletkezhetnek.

Én amellett, hogy járási elöljáró vagyok, hazafi és csallóközi is vagyok. Balázsfa-kolónián élek. Nem szeretném, ha itt ilyen létesítmények tönkretennék az emberek életét, és elcsúfítanák a természetet, a tájat, a környezetet.

(Szilvási Tibor)